ASTRONAUTSKI JELOVNIK: Kako jedna mrvica hleba može biti FATALNA!
Samanta Kristoferti je italijanska astronautkinja koja se pored svoje nauke bavi i istraživanjem ishrane koja se sprema i koristi u svemiru.
Ova astronautkinja napravila je nekoliko uputstava za spremanje hrane u svemiru, tako da često sprema i posebne „svemirske“ specijalitete. Nedavno je čak i donela i aparat za espreso u Međunarodnu kosmičku stanicu.
Samanta će učestvovati u misiji „Futura“, koja ispituje astonautski dugotrajni boravak u bestežinskom stanju. Koliko im je bitna hrana, ukazuje i njeno priznanje o tzv. „bonus hrani“ . Pored osnovne funkcije da im daje snagu i gorivo, hrana koja ih psihički podstiče takođe dolazi u obzir, pa stoga imaju običaj da se hrane nečim što ih podseća na dom, piše rts.
Njeni recepti uglavnom uključuju tortilje sa graškom, šampinjonima, piletinom... Tortilja je glavni sastojak, ona je improvizovana radna površina koja povezuje sve sastojke, i što je najbitnije – ne mrvi se. To je važno zato što mrvice od hleba predstavljaju veliku opasnost za instrumente, pa i za ljude na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.
Pogledajte snimak na kome se vidi kako pravi tortilju:
Pročitajte i:
- ON SVE DEBLJI, NACIJA GLADUJE: Kimova ljubav prema hrani se PRIMEĆUJE
- ODMAH SU ZNALI DA SU JEDNO ZA DRUGO: Baka proslavila 100. rođendan i UDALA SE istog dana! (VIDEO)
- ČEKAJ MALO: Četvrtina Japanaca koji su zagazili u četrdesete JOŠ SU NEVINI?!
- DŽIHAD MU DOŠAO GLAVE: Poginuo crnogorski islamista koji je pretio Srbima!(VIDEO)