Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Имам Бајилди

16.05.2014. 11:00
Пише:
Србија Данас
Imam Bajildi
Имам Бајилди / Извор: Профимедиа

Назив овог јела ("İмам bayıldı") у буквалном преводу значи - онесвешћени имам. Овај гурмански бисер један је од најпознатијих специјалитета турске кухиње.

Потребно:

  • 2 средња или 4 мала патлиџана - пресечена по дужини
  • 1 већи или 2 средња црна лука - исецкана танко
  • 6 ченова белог лука - ситно сецканих
  • 3 већа прадајза
  • 1/4 шоље ситно сецканог свежег першуна
  • 2 супене кашике ситно сецкане свеже мирођије
  • 2 супене кашике ситно сецканог свежег босиљка
  • 1/4 шоље маслиновог уља
  • 1/4 шоље воде
  • 2 1/2 кафене кашичице шећера
  • 2 супене кашике лимуновог сока
  • со

Припрема:

Загрејте пећницу на 230°Ц. Плех обложите папиром за печење и премажите маслиновим уљем. Пресечене патлиџане сложити у плех и пећи 20 минута - док се кожа не смежура. Извадити их из рерне и ставити да се оцеде - са пресеченом страном окренутом на доле.

У међувремену, загрејати 2 супене кашике маслиновог уља на средњој ватри у великој шерпи, па додати лук. Кувати уз мешање, 5-8 минута, док лук не омекне. Додати бели лук и кувати још тридесетак секунди, па склонити са ватре и пребацити у чинију. Додати парадајз, зачинско биље, со, 1 кафену кашичицу шећера и супену кашику уља.

У велики тигањ сложити патлиџане тако да пресечена страна сад буде окренута на горе. Посолити их и пунити филом од парадајза и лука. Помешати преостало маслиново уље, преостали шећер, воду и лимунов сок, па попрскати преко и око патлиџана. Поклопити тигањ и ставити на тиху ватру. Оставити да се крчка сат - сат и по, повремено проверавајући да ли има довољно течности. Додати воду, да се патлиџан не сасуши превише.

На крају кувања патлиџан треба да делује скоро спљоштено, а течност у тигању малтене карамелизовано. Захватити је кашиком и прелити преко патлиџана.

Оставити да се охлади и сервирати на собној температури.

Фил можете спремити и неколико сати пре спремања Имам Бајилдија.