overcast clouds
15°C
08.05.2024.
Beograd
eur
117.1119
usd
108.7491
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Imam Bajildi

16.05.2014. 11:00
Piše:
Srbija Danas
Imam Bajildi
Imam Bajildi / Izvor: Profimedia

Naziv ovog jela ("İmam bayıldı") u bukvalnom prevodu znači - onesvešćeni imam. Ovaj gurmanski biser jedan je od najpoznatijih specijaliteta turske kuhinje.

Potrebno:

  • 2 srednja ili 4 mala patlidžana - presečena po dužini
  • 1 veći ili 2 srednja crna luka - iseckana tanko
  • 6 čenova belog luka - sitno seckanih
  • 3 veća pradajza
  • 1/4 šolje sitno seckanog svežeg peršuna
  • 2 supene kašike sitno seckane sveže mirođije
  • 2 supene kašike sitno seckanog svežeg bosiljka
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje vode
  • 2 1/2 kafene kašičice šećera
  • 2 supene kašike limunovog soka
  • so

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 230°C. Pleh obložite papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem. Presečene patlidžane složiti u pleh i peći 20 minuta - dok se koža ne smežura. Izvaditi ih iz rerne i staviti da se ocede - sa presečenom stranom okrenutom na dole.

U međuvremenu, zagrejati 2 supene kašike maslinovog ulja na srednjoj vatri u velikoj šerpi, pa dodati luk. Kuvati uz mešanje, 5-8 minuta, dok luk ne omekne. Dodati beli luk i kuvati još tridesetak sekundi, pa skloniti sa vatre i prebaciti u činiju. Dodati paradajz, začinsko bilje, so, 1 kafenu kašičicu šećera i supenu kašiku ulja.

U veliki tiganj složiti patlidžane tako da presečena strana sad bude okrenuta na gore. Posoliti ih i puniti filom od paradajza i luka. Pomešati preostalo maslinovo ulje, preostali šećer, vodu i limunov sok, pa poprskati preko i oko patlidžana. Poklopiti tiganj i staviti na tihu vatru. Ostaviti da se krčka sat - sat i po, povremeno proveravajući da li ima dovoljno tečnosti. Dodati vodu, da se patlidžan ne sasuši previše.

Na kraju kuvanja patlidžan treba da deluje skoro spljošteno, a tečnost u tiganju maltene karamelizovano. Zahvatiti je kašikom i preliti preko patlidžana.

Ostaviti da se ohladi i servirati na sobnoj temperaturi.

Fil možete spremiti i nekoliko sati pre spremanja Imam Bajildija.