Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како је Thomy дошао у Србију

14.06.2014. 12:38
Thomy
Thomy / Извор: Youtube Printscreen

После значајних инвестиција створили су се услови да се прошле године целокупна производња Thomy мајонеза пресели из Пољске у Србију.

Данас, из те фабрике у нашој земљи, производ полако осваја свет.

Thomy бренд потиче из Швајцарске, а основао га је 1930. године Фритз Thomi-Schaada. Део Нестле породице постаје 1971. године, а производња Thomy мајонеза у Сурчину је заправо била у разматрању још онда када је Нестле посматрао аквизицију некадашње фабрике зачина и кулинарских производа "Центропроизвода", преноси Б92.

На питање зашто је баш Србија била иделано место за њихову инвестицију, кажу да су желели да оснаже постојеће производне линије и да унапреде постројења како би одржали највише производне стандарде, као и да обогате регионални асортиман производа за шта им је наша земља пружила одговарајуће услове.

"Узимајући у обзир целокупан број продатих Thomy мајонеза на подручју бивше Југославије, фабрика у Сурчину је за нас била одлична прилика да развијемо портфолио производа који су произведени баш у Србији. Добри услови и пракса у производњи су били један од кључних елемената за могућ трансфер производње у фабрику у Сурчину", кажу из компаније Нестле за Б92.

Thomy
Thomy / Извор: Youtube Printscreen

Највећи обим производње који је измештен у фабрику у Сурчину се заправо производио у кулинарској фабрици у Пољској. У децембру 2011. године компанија је почела да разматра успостављања ове производње.

"У јуну 2012. године смо припремили бизнис план и одмах добили пристанак из централе да кренемо да наручујемо опрему. Девет месеци касније, успостављен је комплетно нов погон за производњу мајонеза и почела је производња у фабрици у Сурчину", кажу у Нестлеу.

Thomy мајонез се сада извози на тржишта земаља бивше Југославије. Од Хрватске до Македоније. План је да се производ пласира и на остала тржишта Европе где се буде указала потреба, као и да се прошии производња у Србији.

Тренутно, у погону у Сурчину се производи више од 1,600 тона Thomy мајонеза годишње , укључујуци локалну продају и извоз. То је око 400 литара на сваких двадсет минута. Иначе, техника прављења овог мајонеза слична је оној у домаћој радиности. С тим што уместо руку, велика машина ради посао у најновијем погону.