clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kako je Thomy došao u Srbiju

14.06.2014. 12:38
Thomy
Thomy / Izvor: Youtube Printscreen

Posle značajnih investicija stvorili su se uslovi da se prošle godine celokupna proizvodnja Thomy majoneza preseli iz Poljske u Srbiju.

Danas, iz te fabrike u našoj zemlji, proizvod polako osvaja svet.

Thomy brend potiče iz Švajcarske, a osnovao ga je 1930. godine Fritz Thomi-Schaada. Deo Nestle porodice postaje 1971. godine, a proizvodnja Thomy majoneza u Surčinu je zapravo bila u razmatranju još onda kada je Nestle posmatrao akviziciju nekadašnje fabrike začina i kulinarskih proizvoda "Centroproizvoda", prenosi B92.

Na pitanje zašto je baš Srbija bila idelano mesto za njihovu investiciju, kažu da su želeli da osnaže postojeće proizvodne linije i da unaprede postrojenja kako bi održali najviše proizvodne standarde, kao i da obogate regionalni asortiman proizvoda za šta im je naša zemlja pružila odgovarajuće uslove.

"Uzimajući u obzir celokupan broj prodatih Thomy majoneza na području bivše Jugoslavije, fabrika u Surčinu je za nas bila odlična prilika da razvijemo portfolio proizvoda koji su proizvedeni baš u Srbiji. Dobri uslovi i praksa u proizvodnji su bili jedan od ključnih elemenata za moguć transfer proizvodnje u fabriku u Surčinu", kažu iz kompanije Nestle za B92.

Thomy
Thomy / Izvor: Youtube Printscreen

Najveći obim proizvodnje koji je izmešten u fabriku u Surčinu se zapravo proizvodio u kulinarskoj fabrici u Poljskoj. U decembru 2011. godine kompanija je počela da razmatra uspostavljanja ove proizvodnje.

"U junu 2012. godine smo pripremili biznis plan i odmah dobili pristanak iz centrale da krenemo da naručujemo opremu. Devet meseci kasnije, uspostavljen je kompletno nov pogon za proizvodnju majoneza i počela je proizvodnja u fabrici u Surčinu", kažu u Nestleu.

Thomy majonez se sada izvozi na tržišta zemalja bivše Jugoslavije. Od Hrvatske do Makedonije. Plan je da se proizvod plasira i na ostala tržišta Evrope gde se bude ukazala potreba, kao i da se prošii proizvodnja u Srbiji.

Trenutno, u pogonu u Surčinu se proizvodi više od 1,600 tona Thomy majoneza godišnje , uključujuci lokalnu prodaju i izvoz. To je oko 400 litara na svakih dvadset minuta. Inače, tehnika pravljenja ovog majoneza slična je onoj u domaćoj radinosti. S tim što umesto ruku, velika mašina radi posao u najnovijem pogonu.