Коцкице леда садрже запањујуће састојке
Непрање руку може изазвати смрт.
О коцкицама леда никад нисмо детаљно размишљали. Оне нам падну на памет само лети када желимо пошто – пото да се расхладимо. Новија истраживања су нам отворила "лавину недоумица".
Студија из 2011. године истраживала је квалитет леда у прехрамбених објектима у Лас Вегасу, показујући да је 78 % узорака леда било позитивно на колиформне бактерије (колиформн је бактерија која се најчешће јавља у човековој столици). Бактерије које се крећу у ледоматима, лепе се у коцкице леда. Такав лед тек постаје проблем када долази у додир са осталом храном, јер се тако зараза највише шири.
Буђ је највећи кривац за прљање леда. Она је најзаступљенија у ледоматима ресторана, али и у кухињским замрзивачима. Ниске температуре спречавају ширење буђи. Људи могу имати неугодне последице након конзумирања леда који садржи буђ. Превентиве ради, требало би детаљније и чешће чистити ледомате и замрзиваче.
У случају да нисте опрали руке пре него што сте се латили лопатице за лед, све бактерије на вашим рукама су прешле на лопатицу, а самим тим и на лед, напомиње novimagazin.rs. Микробиолог са Универзитета на Јужној Флориди је, како би освестио јавност, навео пример петнаестогодишњег дечака који је умро због контаминираног леда. То се не би десило да је имао обичај да пере руке.