Kockice leda sadrže zapanjujuće sastojke
Nepranje ruku može izazvati smrt.
O kockicama leda nikad nismo detaljno razmišljali. One nam padnu na pamet samo leti kada želimo pošto – poto da se rashladimo. Novija istraživanja su nam otvorila "lavinu nedoumica".
Studija iz 2011. godine istraživala je kvalitet leda u prehrambenih objektima u Las Vegasu, pokazujući da je 78 % uzoraka leda bilo pozitivno na koliformne bakterije (koliformn je bakterija koja se najčešće javlja u čovekovoj stolici). Bakterije koje se kreću u ledomatima, lepe se u kockice leda. Takav led tek postaje problem kada dolazi u dodir sa ostalom hranom, jer se tako zaraza najviše širi.
Buđ je najveći krivac za prljanje leda. Ona je najzastupljenija u ledomatima restorana, ali i u kuhinjskim zamrzivačima. Niske temperature sprečavaju širenje buđi. Ljudi mogu imati neugodne posledice nakon konzumiranja leda koji sadrži buđ. Preventive radi, trebalo bi detaljnije i češće čistiti ledomate i zamrzivače.
U slučaju da niste oprali ruke pre nego što ste se latili lopatice za led, sve bakterije na vašim rukama su prešle na lopaticu, a samim tim i na led, napominje novimagazin.rs. Mikrobiolog sa Univerziteta na Južnoj Floridi je, kako bi osvestio javnost, naveo primer petnaestogodišnjeg dečaka koji je umro zbog kontaminiranog leda. To se ne bi desilo da je imao običaj da pere ruke.