Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Намирнице које не трпе подгревање

30.01.2015. 09:14
podgrevanje
подгревање / Извор: Профимедиа

Да ли сте знали да је приликом подгревања супе здравије да избаците месо и поврће, грејући само течност?

Подгревање хране генерално није препоручљиво јер већина у себи садржи материје који након подгревања постану штетни, а те намирнице губе своја нутритивна хранљива своства, ензиме и самим тим и оне постану токсичне.

Нутриционисти наводе неке од намирница које никако не би требало да стављате на ринглу.

- Спанаћ, репа и целер у себи садрже нитрате који под дејством микроорганизама и на високим температурама постају врло канцерогени. Посебно се напомиње да спанаћ обавезно једете искључиво у свежем облику.

- После подгрејавања, месо губи на протеинима и мења му се читава структура, те се стога сматра врло канцерогеним.

prženje mesa i povrća
пржење меса и поврћа / Извор: Профимедиа

- Печурке се због својих протеина лако мењају и постају штетне, па их је препоручљиво загрејати до 70 степени, пише портал zdravenamirnice.com. 

- Бићете шокирани када чујете да кромпир такође спада у ову групу. Најновије истраживање је показало да је он најздравији у куваном облику, али охлађен, јер када се охлади у њему долази до повећања количине отпорног скроба који има пробиотско дејство.

Једине намирнице које трпе подгревање су житарице и њихов састав остаје релативно непромењен. Ту спадају пиринач, јечам и зоб. Питате се шта је са супом? Њено подгревање је дозвољено само уколико се изваде месо и поврће, па загрејете саму течност.