clear sky
20°C
01.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Namirnice koje ne trpe podgrevanje

30.01.2015. 09:14
podgrevanje
podgrevanje / Izvor: Profimedia

Da li ste znali da je prilikom podgrevanja supe zdravije da izbacite meso i povrće, grejući samo tečnost?

Podgrevanje hrane generalno nije preporučljivo jer većina u sebi sadrži materije koji nakon podgrevanja postanu štetni, a te namirnice gube svoja nutritivna hranljiva svostva, enzime i samim tim i one postanu toksične.

Nutricionisti navode neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da stavljate na ringlu.

- Spanać, repa i celer u sebi sadrže nitrate koji pod dejstvom mikroorganizama i na visokim temperaturama postaju vrlo kancerogeni. Posebno se napominje da spanać obavezno jedete isključivo u svežem obliku.

- Posle podgrejavanja, meso gubi na proteinima i menja mu se čitava struktura, te se stoga smatra vrlo kancerogenim.

prženje mesa i povrća
prženje mesa i povrća / Izvor: Profimedia

- Pečurke se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, pa ih je preporučljivo zagrejati do 70 stepeni, piše portal zdravenamirnice.com. 

- Bićete šokirani kada čujete da krompir takođe spada u ovu grupu. Najnovije istraživanje je pokazalo da je on najzdraviji u kuvanom obliku, ali ohlađen, jer kada se ohladi u njemu dolazi do povećanja količine otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo.

Jedine namirnice koje trpe podgrevanje su žitarice i njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. Tu spadaju pirinač, ječam i zob. Pitate se šta je sa supom? Njeno podgrevanje je dozvoljeno samo ukoliko se izvade meso i povrće, pa zagrejete samu tečnost.