НАПРАВИТЕ САМИ: Домаће млеко од бадема
Овај здрав и нискокалоричан напитак добро ће утицати и на ваше здравље и на разноликост у кухињи. Користите га уместо "обичног", крављег млека, нарочито у припремању слаткиша.
Потребно (за 1л млека):
- 200г бадема (ољуштеног и бланшираног)
- 1л воде
- прстохват соли
- вода за омекшавање бадема
Припрема:
Да ли сте већ пробали воћни smoothie?
Бадеме потопити у чинију пуну воде и оставити их преко ноћи да омекну (најмање осам сати). Исперите их и осушите, па их ставите у блендер и почните да их пасирате додајући литра свеже воде, али мало по мало. Добро миксовати бар пет минута, па ставите чисту памучну крпу преко бокала и потом сипајте течност. Исцедите крпу добро, како бисте добили што више млека. Чувајте млеко у фрижидеру, тако ће вам трајати најмање седам дана.
Пулпу која је остала на крпи можете раширити на тањир и сушити у рерни (око један сат на 80°Ц) – тако ћете добити брашно од бадема, које можете користити за припрему колача.