NAPRAVITE SAMI: Domaće mleko od badema
Ovaj zdrav i niskokaloričan napitak dobro će uticati i na vaše zdravlje i na raznolikost u kuhinji. Koristite ga umesto "običnog", kravljeg mleka, naročito u pripremanju slatkiša.
Potrebno (za 1l mleka):
- 200g badema (oljuštenog i blanširanog)
- 1l vode
- prstohvat soli
- voda za omekšavanje badema
Priprema:
Da li ste već probali voćni smoothie?
Bademe potopiti u činiju punu vode i ostaviti ih preko noći da omeknu (najmanje osam sati). Isperite ih i osušite, pa ih stavite u blender i počnite da ih pasirate dodajući litra sveže vode, ali malo po malo. Dobro miksovati bar pet minuta, pa stavite čistu pamučnu krpu preko bokala i potom sipajte tečnost. Iscedite krpu dobro, kako biste dobili što više mleka. Čuvajte mleko u frižideru, tako će vam trajati najmanje sedam dana.
Pulpu koja je ostala na krpi možete raširiti na tanjir i sušiti u rerni (oko jedan sat na 80°C) – tako ćete dobiti brašno od badema, koje možete koristiti za pripremu kolača.