clear sky
30°C
17.06.2024.
Beograd
eur
117.0683
usd
109.3381
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAPRAVITE SAMI: Domaće mleko od badema

09.01.2015. 10:06
Mleko od badema
Mleko od badema / Izvor: Profimedia

Ovaj zdrav i niskokaloričan napitak dobro će uticati i na vaše zdravlje i na raznolikost u kuhinji. Koristite ga umesto "običnog", kravljeg mleka, naročito u pripremanju slatkiša.

Potrebno (za 1l mleka):

  • 200g badema (oljuštenog i blanširanog)
  • 1l vode
  • prstohvat soli
  • voda za omekšavanje badema

Priprema:

Da li ste već probali voćni smoothie?

Bademe potopiti u činiju punu vode i ostaviti ih preko noći da omeknu (najmanje osam sati). Isperite ih i osušite, pa ih stavite u blender i počnite da ih pasirate dodajući litra sveže vode, ali malo po malo. Dobro miksovati bar pet minuta, pa stavite čistu pamučnu krpu preko bokala i potom sipajte tečnost. Iscedite krpu dobro, kako biste dobili što više mleka. Čuvajte mleko u frižideru, tako će vam trajati najmanje sedam dana.

Pulpu koja je ostala na krpi možete raširiti na tanjir i sušiti u rerni (oko jedan sat na 80°C) – tako ćete dobiti brašno od badema, koje možete koristiti za pripremu kolača.