ПРАВИЛО "5 СЕКУНДИ": Да ли бисте храну са пода ставили у уста?
Студија је показала да би чак 87% испитаника појело храну са пода, небитно да ли је реч о плочицама, паркету или тепиху.
Волите да једете и када сте мукотрпно покушавали да примените здрав режим исхране, нисте успели. Толико волите храну да немате проблема да, када вам падне неки комад на под, ноншалантно узмете са пода и наставите да једете, као да се ништа није десило. Постоји чувено правило да након 5 секунди од пада намирнице на под, одустанете од ње и баците у канту за ђубре.
Овај пут се испитивало да ли је то само мит или се заиста може практиковати.
Последњих година најчешћи одговор је гласио да храну која заврши на поду, попут разних грицкалица, не можете појести јер су грицкалице већ препуне бактерија. Истраживање спроведено у Великој Британији показало је да има истине у том правилу од 5 секунди.
Проф. микробиологије Ентони Хилтон са Универзитета Астон у Birminghamu спровео је експеримент заједно са својим студентима, бацајући различите типове хране – тост, тестенина и кексиће на тепих и плочице. Они би храну на поду оставили од 3 до 30 секунди, након чега су је тестирали на две бактерије – Ешерихија Коли и стафилококе.
Резултати су показали да време које храна проведе на поду игра велику улогу када је у питању број бактерија које ће је контаминирати. Такође, најмање шансе за контаминацију хране имају намирнице које заврше на тепиху, док су најризичније намирнице која падну на дрво или плочице и које тамо проведу дуже од 5 секунди.
С друге стране, недавно проведено истраживање показало је да чак 87 % интервјуисаних особа ипак поједе храну која им падне на под, преноси дневно.хр.