clear sky
17°C
22.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.829
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRAVILO "5 SEKUNDI": Da li biste hranu sa poda stavili u usta?

09.12.2014. 06:52
namirnica je pala na pod
namirnica je pala na pod / Izvor: Profimedia

Studija je pokazala da bi čak 87% ispitanika pojelo hranu sa poda, nebitno da li je reč o pločicama, parketu ili tepihu.

Volite da jedete i kada ste mukotrpno pokušavali da primenite zdrav režim ishrane, niste uspeli. Toliko volite hranu da nemate problema da, kada vam padne neki komad na pod, nonšalantno uzmete sa poda i nastavite da jedete, kao da se ništa nije desilo. Postoji čuveno pravilo da nakon 5 sekundi od pada namirnice na pod, odustanete od nje i bacite u kantu za đubre.

palačinka na podu
palačinka na podu / Izvor: Profimedia

Ovaj put se ispitivalo da li je to samo mit ili se zaista može praktikovati.

Poslednjih godina najčešći odgovor je glasio da hranu koja završi na podu, poput raznih grickalica, ne možete pojesti jer su grickalice već prepune bakterija. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da ima istine u tom pravilu od 5 sekundi.

Prof. mikrobiologije Entoni Hilton sa Univerziteta Aston u Birminghamu sproveo je eksperiment zajedno sa svojim studentima, bacajući različite tipove hrane – tost, testenina i keksiće na tepih i pločice. Oni bi hranu na podu ostavili od 3 do 30 sekundi, nakon čega su je testirali na dve bakterije – Ešerihija Koli i stafilokoke.

Rezultati su pokazali da vreme koje hrana provede na podu igra veliku ulogu kada je u pitanju broj bakterija koje će je kontaminirati. Takođe, najmanje šanse za kontaminaciju hrane imaju namirnice koje završe na tepihu, dok su najrizičnije namirnice koja padnu na drvo ili pločice i koje tamo provedu duže od 5 sekundi.

S druge strane, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da čak 87 % intervjuisanih osoba ipak pojede hranu koja im padne na pod, prenosi dnevno.hr.