Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Пуњени парадајз

14.05.2014. 11:39
Пише:
Србија Данас
Punjeni paradajz
Пуњени парадајз / Извор: Профимедиа

Ово јело можете сервирати уз зелену салату - уколико желите здрав оброк, али можете га "зачинити" и тако што ћете га јести уз печење.

Потребно:

  • 4 парадајза
  • прстохват соли
  • 1/2 шоље сецканог црног лука
  • 3 супене кашике путера
  • 1 1/2 шоља обареног пиринча
  • 1/2 шоље ренданог пармезана
  • 2 супене кашике ситно сецканог свежег першуна
  • 1 супена кашика ситно сецканог свежег босиљка
  • бели лук у праху

Припрема:

Одсеците врх сваког парадајза (али танко, немојте исећи превише). Кашиком издубите средину тако што ћете оставити "оклоп" дебљи од центиметра. Одбаците семе и средину коју сте извадили исецкајте ситно и оставите са стране. Унутрашњост парадајза посолите и оставите их на убрусима да се оцеде.

У малој шерпи динстајте црни лук на две кашике путера. Додајте средину парадајза и кувајте док већина течности не испари. Склоните са ватре и умешајте пиринач, пармезан, першун, босиљак и бели лук.

Пуните парадајз и на сваки ставите листић путера одозго. Поређајте их на плех у пеците откривене 15-20 минута у угрејаној рерни на 180°Ц.

Ако желите, можете "поклопити" парадајзе одсеченим врховима, како би при сервирању лепше изгледали.