Разбијамо митове о јајима
Раширено је веровање како јаја више штете него што користе нашем здрављу. Ове чињенице ће вас уверити у супротно.
Извор витамина и минерала
Витамини Б2, Б12, витамин А, витамин Е… Изненађени? Сви ови, и још други витамини, налазе се у јајету и помажу у настајању енергије, производњи црвених крвних зрнаца, одржавању доброг вида…
Јаја обилују фосфором, гвожђем и цинком, минералима који су итекако битни за функционирање организма.
Многи од нас не уносе довољно гвожђа у организам због чега смо уморни, исцрпљени и гунђави. Цинк одржава ваш имунитет, док је фосфор битан за здравље зуба и костију.
У јајима се, у траговима, могу наћи и неки важни елементи као што су јод и селен.
Јаја смањују ризик од рака
Цело јаје један је од најбољих извора храњивог колина. Једно истраживање је показало да жене које уносе веће количине колина имају 25% мање шансе да оболе од рака дојки од оних које то не чине.
Такође, у другом истраживању је доказано да не постоји веза између конзумације јаја и срчаног или можданог удара.
Омлет дневно може смањити ваш струк
Научници су открили да, кад за доручак поједете јаја, аутоматски се не преједате ни остатак дана. Не само то, него врло често конзумирате мање калорија и остатак дана, и то око 400 мање.
Ово значи да можете изгубити више од килограма месечно само на основу тога. Разлог је вероватно што вас јаја дуже држе ситима, па ћете ређе посегнути за нездравим међуоброком или претерати током ручка.
(magazin.net.hr)