Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Шећер повећава хипертензију

23.07.2014. 12:11
Decak, Koka Kola
Децак, Кока Кола / Извор: Профимедиа

Газирана пића узрок гојазности и срчаних проблема.

Мета-анализа 12 студија из маја 2014. године је дошла до резултата да шећер повећава крвни притисак.

Газирана пића су брзо зарадила име "течни слаткиши" јер садрже у просеку 10 кашичица шећера по лименци. Ови сокови су највећи извор додатног шећера у вашој исхрани. Она су често јевтинија од флаширане воде и постали су омиљено пиће већег дела становништва у Америци. Кукурузни сируп у коме има много фруктозе је главни узрок због којег је ниво шећера у овим пићима тако висок. Кукурузни сируп је означен као здрав и природни воћни шећер – фруктоза. Али фруктоза је опаснија од обичног шећера – сахарозе.

Šećer
Шећер / Извор: Профимедиа

Често испијање ових сокова је повезано са гојазношћу, дијабетесом, срчаним обољењима и каменом у бубрезима, а сада су анализе потврдиле да повећава крвни притисак. Додатни штетни ефекти газираних пића су и аритмија, цревне болести, осипи, слаб имунитет и алергије.

Индустрија шећера негира повезаност шећера и гојазности, која је последњих година нарочито приметна код деце.  Истраживања, код којих је строго контролисан унос газираних пића код деце, показала су да се са смањењем газираних пића смањио и број килограма код деце. Вишак килограма је такође нешто што што се повезује са високим крвним притиском.

Истраживачи нису сигурни како тачно шећер проузрокује повишен крвни притисак, али након спроведених студија дошли су до неколико теорија. Изгледа да "течни слаткиши" могу да смање азотни оксид у вашем телу, што утиче да се крвни судови сакупе и да крвни притисак порасте.

Научници можда не знају шта тачно изазава хипертензију али они сматрају да, на основу ових студија, постоји оправдана сумња да се уношењем више од једног од ових пића дневно повећава ризик од хипертензије.

Постоји и теорија по којој јетра користи додатну енергију како би прерадила фруктозу, за разлику од сахарозе, јер оно што мало ко зна је да су вам потребна 28 молекула магнезијума како би се разбио један молекул сахарозе, а 56 молекула магнезијума да би се прерадио један молекул фруктозе.

Када се утроши већина молекула магнезијума, недостатак магнезијума може да допринесе расту крвног притиска јер је магнезијум потребан да би се опустили мишићи у телу, укључујући и мишиће крвних судова, а и азотни оксиди су такође под контролом магнезијума.

Покушајте да избегнете кукурузни сируп. Узимајте додатни магнезијум. Магнезијум и витамин Ц ће вам помоћи са вишком шећера који унесете у организам.