Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИ, РАДУЈТЕ СЕ: Сланина постаје НАЈЗДРАВИЈА ХРАНА, ево и како

17.07.2015. 22:03
Slanina
Сланина / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Buzz60

Природа се за све побринула.

Истраживачи са универзтиета Орегон патентирали су нови сој алги које после кувања имају укус сланине. Ова врста црвених морских алги изгледа попут прозирне црвене салате, има двоструко више нутријената од кеља и расте врло брзо. 

Члан истраживачког тима Крис Ленгдон открио је да су развили нови сој алги након што су покушали пронаћи храну за пужеве и Петрово уво, популарну храну у многим деловима Азије. Ове алге углавном расту уз обале Тихог и Атлантског оцеана.

Бизнис инсајдер пише да је Ленгдон схватио да има право благо у рукама кад га је посетио колега Чак Тумбс и бацио око на растуће алге.

- Тумбс је рекао да мисли да алге с укусом сланине имају потенцијала да се производе у Орегону - рекао је за Орегонске медије.

Тумбс је почео да сарађује са универзитетским Центром за развој хране, па су развили низ намирница којима су алге главни састојак. Ленгдон је истакао да америчке компаније не производе алге за исхрану људи, а у северној Европи оне су део исхране вековима.

- Ова ствар је прилично невероватна, када пржите алге, што сам ја урадио, оне имају укус сланине, а не алги. И то је стварно прави, јаки укус сланине - рекао је.

Иако још нису направљене никакве анализе које би показале имају ли алге с укусом сланине комерцијалну вредност, тим научника уверен је да би оне биле идеалне за тржиште веганске и вегетаријанске хране. Тренутно Тумбсови студенти развијају маркетиншки план, а Ленгдон открива да засад производи око килограм до килограм и по алги тједно, и намерава повећати производњу. Dakke, није баш права сланина, али је 100 пута здравија. 

Прочитајте ОВДЕ како Јапанци ефикасно решавају проблем ураслог нокта.