clear sky
16°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRBI, RADUJTE SE: Slanina postaje NAJZDRAVIJA HRANA, evo i kako

17.07.2015. 22:03
Piše:
Srbija Danas
Slanina
Slanina / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Buzz60

Priroda se za sve pobrinula.

Istraživači sa univerztieta Oregon patentirali su novi soj algi koje posle kuvanja imaju ukus slanine. Ova vrsta crvenih morskih algi izgleda poput prozirne crvene salate, ima dvostruko više nutrijenata od kelja i raste vrlo brzo. 

Član istraživačkog tima Kris Lengdon otkrio je da su razvili novi soj algi nakon što su pokušali pronaći hranu za puževe i Petrovo uvo, popularnu hranu u mnogim delovima Azije. Ove alge uglavnom rastu uz obale Tihog i Atlantskog oceana.

Biznis insajder piše da je Lengdon shvatio da ima pravo blago u rukama kad ga je posetio kolega Čak Tumbs i bacio oko na rastuće alge.

- Tumbs je rekao da misli da alge s ukusom slanine imaju potencijala da se proizvode u Oregonu - rekao je za Oregonske medije.

Tumbs je počeo da sarađuje sa univerzitetskim Centrom za razvoj hrane, pa su razvili niz namirnica kojima su alge glavni sastojak. Lengdon je istakao da američke kompanije ne proizvode alge za ishranu ljudi, a u severnoj Evropi one su deo ishrane vekovima.

- Ova stvar je prilično neverovatna, kada pržite alge, što sam ja uradio, one imaju ukus slanine, a ne algi. I to je stvarno pravi, jaki ukus slanine - rekao je.

Iako još nisu napravljene nikakve analize koje bi pokazale imaju li alge s ukusom slanine komercijalnu vrednost, tim naučnika uveren je da bi one bile idealne za tržište veganske i vegetarijanske hrane. Trenutno Tumbsovi studenti razvijaju marketinški plan, a Lengdon otkriva da zasad proizvodi oko kilogram do kilogram i po algi tjedno, i namerava povećati proizvodnju. Dakke, nije baš prava slanina, ali je 100 puta zdravija. 

Pročitajte OVDE kako Japanci efikasno rešavaju problem uraslog nokta.