Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

У чему кувате? Припазите се, јер ово посуђе трајно штети вашем здрављу!

18.12.2014. 11:31
tiganj
тигањ / Извор: Профимедиа

Ако завирите у трпезе већине домаћинстава, увидећете да су многи изложени болестима попут неплодности, дијабетеса, рака и Alchajmera.

У кухињи се скрива много опасности којих нисмо свесни, а посуђе је једно од њих. Ако још увек спремате храну у пластичним и алуминијумским посудама, време је да промените ту навику, јер ћете се тако сачувати од отрова. Поред тога, тигањи са нелепљивим премазима такође спадају у посуђе које је не би требало да користите.

Набрајамо вам неколико производа који у храну отпуштају различите штетне материје.

prženje na tiganju
пржење на тигању / Извор: Фото: Tumblr/shitileftthesoupon

Пластика садржи бисфенол А (БПА) који изазива многе болести, попут неплодности,  рак, дијабетес, гојазности као и обољења срца. Бисефенола би посебно требало да се клоне труднице.

Ако су вам баш неопходне пластичне посуде, можете купити само ону БПА-фрее пластику са рециклираним кодовима 1,2 или 5, преноси портал cafe.ba.

Клоните се и алуминијума, јер изазива деменцију, Паркинсонову болест и аутизам, док нелепљиви премази могу бити извор бројних карциногена.

Како бисте избегли све врсте тровања, најбоље је да користите дрвено, керамичко и стаклено посуђе.