УСКОРО: На тржишту кућни тест за мерење штетне количине кофеина
Смрт девојчице из Охаја, проузрокована предозирањем кофеином, навела научнике да, поред позитивних, упознају јавност и са негативним дејствима ове честице.
Тим Америчког хемијског удружења, са предводником др Мани Субраманиан, тренутно ради на лансирању новог пројекта – кућни тест који ће мерити и најмањи ниво кофеина, заступљеног у свим пићима, од кафе до мајчиног млека.
Лекари објашњавају да је превелика популарност кофеина као "подизача енергије", довела до тога да се он јавља у више од 570 пића и 150 прехрамбених производа, укључујући гумене бомбоне и жваке.
Велики број истраживања показало је његов позитиван утицај: повећава концентрацију, ублажава главобоље, убрзава мождане процесе, смањује крвни притисак и умањује ризик од дијабетеса. Међутим, конзумирање кофеина може водити и до озбиљних проблема: несаница, халуцинације, недостатак витамина, неколико типова рака и, у ретким случајевима, смрт. Тим поводом, америчко удружење је, захваљујући новооткривеном тесту, конзументима омогућили увид у (не)прихватљиве границе кофеина.
Смрт тинејџерке из Охаја, узрокована предозирањем кофеином, подстакла је научнике да се озбиљно позабаве опасношћу ове супстанце чијих смртних последица очигледно нисмо свесни.
Тестирали су ензим кофеин дехидрогеназа и открили како помоћу њега могу пронаћи кофеин у различитим пићима – уз изузетак чаја – у свега једној минути. Такође, због своје осетљивости овај ензим је способан открити присутност у ниској концентрацији од једне до пет честица у милион, а то је максимални ниво који агенција "Фоод анд Друг Administration" препоручује мајкама које доје.