Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Утицај воћних сокова на ваш организам

10.07.2014. 12:56
Voće koje skida kilograme!
Воће које скида килограме! / Извор: Профимедиа

Шта је боље - воће или воћни сокови?

Вероватно сте приметили да већина веб сајтова наводи воће као део здраве исхране, али мало њих у ту листу укључује и воћне сокове. Разлог за ово је то што, без обзира о ком воћу се ради и без обзира на метод који користите да исцедите сок из воћа, у већини случајева нетакнуто воће доноси са собом више хранљивих састојака.

Grožđe
Грожђе / Извор: Профимедиа

Кора најздравијег воћа, као што су боровнице, јабуке, крушке, кајсије, грожђе, шљиве, рибизле и јагоде, део је воћа у ком се одвијају важне биолошке активности. Преко коре воће комуницира са светлошћу и формира различите пигменте који упијају различите таласне дужине светлости. Тако, на пример, кора грожђа штити од ултраљубичастог светла и помаже у смањивању ризика од рака. Проблем је што се приликом прављења сокова кора не искоришћава.

Осим коре, пулпа воћа такође садржи влакна и остале хранљиве састојке. Сок од поморанџе је добар пример добрих утицаја пулпе. Због флавоноида и витамина Ц које садржи у себи и који раде заједно, пулпа помаже вашем телу.

Да ли знате колико влакана је изгубљено док се воће претвара у сок? Чаша сока од јабуке са отклоњеном пулпом не садржи мерљиве количине влакана. Потребне су вам за то 4 јабуке. Током прављења сока изгуби се око 15 грама влакана. Ако их додате назад у сок, удвостручићете унос влакана на дневној бази.

Да ли је сок нездрав?

Одговор зависи од тога коју храну он замењује и како је конзумиран. Сок коме су одузета влакна и много хранљивих састојака је у суштини само извор шећера коме недостају хранљиви састојци као подршка приликом варења. Воћни шећери брже повећавају шећер у крви у односу на воћне плодове. Осим тога, многи сокови које можете купити у продавници садрже само мали део правог воћног сока коме су додати разни заслађивачи. Као резултат тога, лако је унети много калорија без да добијете уз то и праве хранљиве састојке.

Ако је воћни сок замена за газирано пиће, сви научници се слажу да је воћни сок много боља опција. Међутим у већини случајева, пребацивање са воћа на воћне сокове може само да буде гора опција за ваш организам и здравље.

(fitnea.com)