clear sky
18°C
26.05.2024.
Beograd
eur
117.1154
usd
108.3399
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Uticaj voćnih sokova na vaš organizam

10.07.2014. 12:56
Voće koje skida kilograme!
Voće koje skida kilograme! / Izvor: Profimedia

Šta je bolje - voće ili voćni sokovi?

Verovatno ste primetili da većina veb sajtova navodi voće kao deo zdrave ishrane, ali malo njih u tu listu uključuje i voćne sokove. Razlog za ovo je to što, bez obzira o kom voću se radi i bez obzira na metod koji koristite da iscedite sok iz voća, u većini slučajeva netaknuto voće donosi sa sobom više hranljivih sastojaka.

Grožđe
Grožđe / Izvor: Profimedia

Kora najzdravijeg voća, kao što su borovnice, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, šljive, ribizle i jagode, deo je voća u kom se odvijaju važne biološke aktivnosti. Preko kore voće komunicira sa svetlošću i formira različite pigmente koji upijaju različite talasne dužine svetlosti. Tako, na primer, kora grožđa štiti od ultraljubičastog svetla i pomaže u smanjivanju rizika od raka. Problem je što se prilikom pravljenja sokova kora ne iskorišćava.

Osim kore, pulpa voća takođe sadrži vlakna i ostale hranljive sastojke. Sok od pomorandže je dobar primer dobrih uticaja pulpe. Zbog flavonoida i vitamina C koje sadrži u sebi i koji rade zajedno, pulpa pomaže vašem telu.

Da li znate koliko vlakana je izgubljeno dok se voće pretvara u sok? Čaša soka od jabuke sa otklonjenom pulpom ne sadrži merljive količine vlakana. Potrebne su vam za to 4 jabuke. Tokom pravljenja soka izgubi se oko 15 grama vlakana. Ako ih dodate nazad u sok, udvostručićete unos vlakana na dnevnoj bazi.

Da li je sok nezdrav?

Odgovor zavisi od toga koju hranu on zamenjuje i kako je konzumiran. Sok kome su oduzeta vlakna i mnogo hranljivih sastojaka je u suštini samo izvor šećera kome nedostaju hranljivi sastojci kao podrška prilikom varenja. Voćni šećeri brže povećavaju šećer u krvi u odnosu na voćne plodove. Osim toga, mnogi sokovi koje možete kupiti u prodavnici sadrže samo mali deo pravog voćnog soka kome su dodati razni zaslađivači. Kao rezultat toga, lako je uneti mnogo kalorija bez da dobijete uz to i prave hranljive sastojke.

Ako je voćni sok zamena za gazirano piće, svi naučnici se slažu da je voćni sok mnogo bolja opcija. Međutim u većini slučajeva, prebacivanje sa voća na voćne sokove može samo da bude gora opcija za vaš organizam i zdravlje.

(fitnea.com)