Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Увек сте бацали љуске од јаја? Никад више после овог текста

31.10.2014. 16:00
Пише:
Србија Данас
Hrana za rast mišića!
Храна за раст мишића! / Извор: Профимедиа

Калцијум има многобројне важне функције у функционисању организма. Поред тога што ствара коштану масу и спречава остеопорозу, калцијум нормализује рад мишића и нервног система, регулише откуцаје срца, омогућава згрушавање крви и побољшава сан. 

Осим тога, важан је за рад имунолошких ћелија, као и за здраву кожу и косу.

Фактори који црпе калцијум из организма су бројни, а то су пре свега превише седења, кафа, алкохол и газирана пића. Мањку калцијума су посебно склоне труднице и жене у менопаузи, старији мушкарци као и све особе које пате од дигестивних поремећаја.

Jaja i ljuske
Јаја и љуске / Извор: Профимедиа

Љуска јајета сајтоји се од 90 посто калцијума и најбољи је природни извор тог минерала. Тело га лако апсорбује јер је љуска јајета по хемијском саставу готово идентична људским костима и зубима.

У већим дозама не само да лечи симптоме мањка калцијума и зауставља развој остеопорозе, већ помаже и против високог холестерола и повишеног крвног притиска, а такође и подстиче коштану срж на производњу крвних ћелија.

Осим тога, љуска јајета садржи гвожђе, бакар, манган, цинк, флуор, фосфор, хром и молибден. Због тога многи стручњаци препоручују млевену љуску јајета као природну и врло делотворну допуну калцијума. Зависно од животне доби, препоручена дневна доза је 1,5 до 3 грама млевене љуске јајета.

Штитна жлезда

Љуске од осам јаја добро опрати, осушити, здробити, прелити соком од два лимуна и оставити у фрижидеру неколико дана. Када се љуске отопе, течност процедити и помешати са литром ракије и килограмом меда. Оставити да одстоји седам дана пре употребе. Конзумирати по једну кашичицу два до четири пута дневно после јела.

Гастритис, чир

Кашику млевених љуски јаја помешати са кашиком шећера и кашиком млевеног мускатног орашчића. Узимати 20 дана, три пута дневно по једну кашичицу.

На врх ножа млевених љуски јаја помешати са две кашике лимуновог сока. Кад се љуске отопе у соку, додати децилитар топлог млека. Узимати два пута дневно, ујутру на празан желудац и увече пре спавања.

Јачање организма и чишћење крви

Љуске од четири или пет јаја добро опрати, здробити и ставити у три литре воде. Воду са љускама чувати у фрижидеру до седам дана и користити као воду за пиће. Дневно узимати две до три чаше ове воде са мало лимуновог сока.