Уврстите је у исхрану и нећете се угојити!
Укусне и слатке, а спречавају дебљање - бруснице.
Шведско истраживање је показало да бруснице могу да спрече дебљање код људи који једу масну храну. Такође помажу у смањењу шећера у крви као и нивоа холестерола.
Истраживачи са Универзитета Лунд, открили су да плод бруснице готово у потпуности спречава дебљање код мишева који су јели храну с високим уделом масноћа.
Студија је спроведена на врсти мишева који се могу сматрати моделом за особе које су гојазне и које имају висок ризик од развоја дијабетеса. Неки мишеви су јели храну с ниским уделом масноћа, док је већина јела ону са високим.
Подељени су у групе, где су сви, осим контролне групе, храњени различитим врстама бобица.
После три месеца показало се да мишеви који су јели бруснице и били на масној исхрани, нису ништа дебљи од оних који су јели храну с ниским уделом масноћа. Нивои холестерола и масноће у јетри такође су биле ниже него код оних мишева који су јели масну храну, али без брусница.
Црна рибизла и боровница су такође имали повољне учинке, иако не тако изражене као брусница, док су ацаи бобице, с друге стране, довеле до дебљања и вишег нивоа масноће у јетри.
Научници ипак упозоравају да људи не би требало ова открића да узимају као изговор за нездраву исхрану.
(magazin.net.hr)