ВАРКА: Грчка салата није оно што мислите
Маслиново уље је главни кривац, који доноси велику количину калорија, па самим тим и килограма.
Када бисте бирали између маслиновог и сунцокретовог уља, ког чешће користимо приликом спремања оброка поготово салата, одабрали бисте маслиново, јер је он здравије и мање калоричније. Но, време је да разбијете илузију. Нутриционисткиња Џорџин Бренан, ауторка књиге "Салата дана", објаснила је да је претерана употреба маслиновог уља главни кривац за велику количину калорија.
Када се људи определе за дијету и здравији режим исхране, обично бирају салате, како би избегли висококалоричну брзу храну и јаке сосове. "Маслиново уље се може похвалити добрим укусом, па се додајте свим намирницама – печена паприка у маслиновом уљу, винов лист или маслине, то је велика замка", објашњава Џорџин. То само доприноси јачини још већој количини калорија, а самим тим и килограмима.
Уместо што користите стандардне намирнице утопљене у маслиновом уљу, др Бренан нуди добре замене које чине ваше оброке здравијим, а и укуснијим.
Уместо туне у маслиновом уљу, користите ону натопљену водом, а уместо масних печених паприка, користите оне свеже. Зелене маслине у уљу, замените црним јер су здравије нискокалоричне.
Не саветује се потпуно избацивање маслиновог уља из исхране, само њену количину смањите на неколико капљица. Не заборавимо да маслиново уље има јако велику улогу у спољашњој употреби - за негу косе, лица, коже и бубуљица.