VARKA: Grčka salata nije ono što mislite
Maslinovo ulje je glavni krivac, koji donosi veliku količinu kalorija, pa samim tim i kilograma.
Kada biste birali između maslinovog i suncokretovog ulja, kog češće koristimo prilikom spremanja obroka pogotovo salata, odabrali biste maslinovo, jer je on zdravije i manje kaloričnije. No, vreme je da razbijete iluziju. Nutricionistkinja Džordžin Brenan, autorka knjige "Salata dana", objasnila je da je preterana upotreba maslinovog ulja glavni krivac za veliku količinu kalorija.
Kada se ljudi opredele za dijetu i zdraviji režim ishrane, obično biraju salate, kako bi izbegli visokokaloričnu brzu hranu i jake sosove. "Maslinovo ulje se može pohvaliti dobrim ukusom, pa se dodajte svim namirnicama – pečena paprika u maslinovom ulju, vinov list ili masline, to je velika zamka", objašnjava Džordžin. To samo doprinosi jačini još većoj količini kalorija, a samim tim i kilogramima.
Umesto što koristite standardne namirnice utopljene u maslinovom ulju, dr Brenan nudi dobre zamene koje čine vaše obroke zdravijim, a i ukusnijim.
Umesto tune u maslinovom ulju, koristite onu natopljenu vodom, a umesto masnih pečenih paprika, koristite one sveže. Zelene masline u ulju, zamenite crnim jer su zdravije niskokalorične.
Ne savetuje se potpuno izbacivanje maslinovog ulja iz ishrane, samo njenu količinu smanjite na nekoliko kapljica. Ne zaboravimo da maslinovo ulje ima jako veliku ulogu u spoljašnjoj upotrebi - za negu kose, lica, kože i bubuljica.