ВОЛИТЕ ДА ЦУГНЕТЕ ВИСКИ? На ових 5 начина ватрена вода повољно утиче на ваше здравље!
Само, опрезно са количинама!
Мада поједина истраживања показују да виски може повољно да утиче на ваше здравље, одмах ваља напоменути да се тај повољан утицај не повећава са повећањем количина овог жестоког пића које уносите у свој организам. Дакле, не ваља да се баш превише лоче, али није згорег цугнути умерено!
Па, ако већ волите да повремено разбијете монотонију, па бирајући жестину која ће вас продрмати изаберете нешто друго осим домаће ракијице, обрадоваћемо вас са вешћу о 5 здравствених бенефита за које може бити заслужан виски.
1. Повољно утиче на здравље срца. Веровали или не, студија познатог Харвардског универзитета довела је научнике до закључка да умерено испијање вискија смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Наводни узрок томе су антиоксиданси који смањују могућност срчаног и можданог удара, као и осталих болести крвних жила. Па, чак и ако нисте срчани болесник, нити имате такве у породици, није на одмет да цугнете понеки превентивни, с времена на време.
Погледајте ОВДЕ како се игра босански таблић - секира је обавезна!
2. Може да смањи ризик од појаве рака. Иако су мишљења опречна, неки извори тврде да антиоксиданси који се налазе у вискију могу да имају повољан утицај на спречавање појаве рака. И док је повољан утицај антиоксиданса из црвеног вина на здравље опште познат, ти исти извори тврде да вискији направљени од једне врсте слада садрже чак и веће количине елагинске киселине, природног антиоксиданса који спречава формирање канцерогених ћелија у телу.
3. Повољно утиче на здравље мозга. Научна студија спроведена још 2003. године, довела је до закључка да умерена конзумација вискија смањује ризик од појаве деменције и alchajmerove болести. Током студије, научници су дошли до закључка да код особа које су конзумирале од 1 до 6 пића недељно постоји готово 50 одсто мања шанса појаве деменције, него код оних који не конзумирају ништа или особа које су конзумирале 7 до 13 пића недељно.
4. Повољно утиче на варење. За оне који то до сад још нису знали, виски помаже приликом варења пробаве хране. Висока концентрација алкохола у вискију подстиче лучење пепсина у желуцу, ензима који разлаже протеине у пептиде.
5. Одличан је у борби против стреса. Знамо да ће се многи сложити да чашица или две могу да делују опуштајуће после напорног радног дана у канцеларији. До тог закључка није тешко доћи чак ни без студија или истраживања. Али, ипак, да будемо сигурни, ваља навести да неке од њих говоре како повремено уживање у вискију смањује тескобу, стрес, смирује живце и опушта тело.
Живели и здрави били!