VOLITE DA CUGNETE VISKI? Na ovih 5 načina vatrena voda povoljno utiče na vaše zdravlje!
Samo, oprezno sa količinama!
Mada pojedina istraživanja pokazuju da viski može povoljno da utiče na vaše zdravlje, odmah valja napomenuti da se taj povoljan uticaj ne povećava sa povećanjem količina ovog žestokog pića koje unosite u svoj organizam. Dakle, ne valja da se baš previše loče, ali nije zgoreg cugnuti umereno!
Pa, ako već volite da povremeno razbijete monotoniju, pa birajući žestinu koja će vas prodrmati izaberete nešto drugo osim domaće rakijice, obradovaćemo vas sa vešću o 5 zdravstvenih benefita za koje može biti zaslužan viski.
1. Povoljno utiče na zdravlje srca. Verovali ili ne, studija poznatog Harvardskog univerziteta dovela je naučnike do zaključka da umereno ispijanje viskija smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Navodni uzrok tome su antioksidansi koji smanjuju mogućnost srčanog i moždanog udara, kao i ostalih bolesti krvnih žila. Pa, čak i ako niste srčani bolesnik, niti imate takve u porodici, nije na odmet da cugnete poneki preventivni, s vremena na vreme.
Pogledajte OVDE kako se igra bosanski tablić - sekira je obavezna!
2. Može da smanji rizik od pojave raka. Iako su mišljenja oprečna, neki izvori tvrde da antioksidansi koji se nalaze u viskiju mogu da imaju povoljan uticaj na sprečavanje pojave raka. I dok je povoljan uticaj antioksidansa iz crvenog vina na zdravlje opšte poznat, ti isti izvori tvrde da viskiji napravljeni od jedne vrste slada sadrže čak i veće količine elaginske kiseline, prirodnog antioksidansa koji sprečava formiranje kancerogenih ćelija u telu.
3. Povoljno utiče na zdravlje mozga. Naučna studija sprovedena još 2003. godine, dovela je do zaključka da umerena konzumacija viskija smanjuje rizik od pojave demencije i alchajmerove bolesti. Tokom studije, naučnici su došli do zaključka da kod osoba koje su konzumirale od 1 do 6 pića nedeljno postoji gotovo 50 odsto manja šansa pojave demencije, nego kod onih koji ne konzumiraju ništa ili osoba koje su konzumirale 7 do 13 pića nedeljno.
4. Povoljno utiče na varenje. Za one koji to do sad još nisu znali, viski pomaže prilikom varenja probave hrane. Visoka koncentracija alkohola u viskiju podstiče lučenje pepsina u želucu, enzima koji razlaže proteine u peptide.
5. Odličan je u borbi protiv stresa. Znamo da će se mnogi složiti da čašica ili dve mogu da deluju opuštajuće posle napornog radnog dana u kancelariji. Do tog zaključka nije teško doći čak ni bez studija ili istraživanja. Ali, ipak, da budemo sigurni, valja navesti da neke od njih govore kako povremeno uživanje u viskiju smanjuje teskobu, stres, smiruje živce i opušta telo.
Živeli i zdravi bili!