Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

5 ОПШТИХ САВЕТА ГУГЛ МАПЕ: Извуците максимум из навигације, уштедите новац и бензин и путујте лепше свуда

18.04.2022. 15:33
Пише:
Србија Данас/Мондо
google assistant
google assistant / Извор: Профимедиа

Празници пред нама и све лепши дани прави су мамац за путовања по Србији, региону и свету - искористите зато ове савете да путујете лепше и пријатније.

Без обзира на то што праве "брдо" малих и озбиљних проблема свима који их користе, Google Maps остају и даље избор број један многих корисника.

Ситуација с навигацијом и у нашој земљи се драстично променила и имамо одличне апликације за навигацију, које нису Google Maps и које говоре српски, али с обзиром на то да су Google мапе и даље најпопуларније овог пута ћемо се бавити управо њима.

Уз нове могућности и додате опције, које доноси Google-ova навигација уштедећете новац, боље ћете се координисати с пријатељима и породицом, а своје путовање испланираћете као прави професионалац.

Ту су и опције за саобраћај уживо, праћење кретања пријатеља, коришћење мапа без интернета у неким тренуцима, као и доста занимљивих опција које су управо додате у Google Maps, а које смо вам детаљно објаснили у наставку.

Ваше је само да се посветите путовању пар минута пре но што га започнете и уживате у вожњи...

Уштедите и динаре и евре док путујете

Уз вртоглав и константан раст цена бензина и дизела помаже и најмања разлика по литри. У тренуцима кад се зауставите на паузи искористите је и за тражење оближњих бензинских пумпи и упоредите њихове цене како бисте добили најбољу понуду. Не заборавите да су цене горива дуж аутопута обично више у односу на оне у граду, па се за бензин побрините и пре самог путовања за његов највећи део.

Такође, уштедите потрошњу горива директно захваљујући Google Maps апликацији, која вам помаже да ваш резервоар буде пун што дуже препоручујући вам најбржу и руту са најмање застоја и препрека. Како бисте укључили руте с уштедом горива додирните три тачке на екрану с упутствима за навигацију, затим додирните Опције руте и укључите Преферирај руте с уштедом горива.

Да бисте користили ову опцију морате ажурирати Google Maps на најновију верзију или користити бета верзију апликације инсталиране преко званичних Google извора - Play или App Сторе.

Избегавајте путарине и наплатне рампе

Избегавајте све путеве с наплатом путарине приликом навигације до одредишта. Како бисте избегли плаћање и уживали у вожњи локалним путевима, који су обично много живописнији и занимљивији, једноставно додирните три тачке у горњем десном углу упутстава на Google Мапама, да бисте одабрали опције руте, и потврдите "Избегавајте аутопутеве" (Авоид highways).

Ускоро ће Google почети да приказује процењену цену путарине пре него што почнете са навигацијом, како би вам помогао да знате колико ће вас путовање тачно коштати и да уштедите. Ова опција требало би у Србији да проради до лета - таман пред путовања на море до Црне Горе, Грчке и других дестинација. Лепо је знати колико да спремите за путарину и колико ће вас долазак до одмаралишта тачно коштати.

Мудро искористите време

Одредите најбоље време за полазак: интензитет саобраћаја према популарним одредиштима, попут плаже по савршеном летњем дану, може бити непредвидив. Како не бисте заглавили у гужви већи део вожње, унесите време када желите да кренете или да стигнете, па ћете и сазнати колико ће вам требати док стигнете до одредишта.

Пронађите корисне информације и уштедите драгоцено време: након што стигнете на одредиште искористите информације о популарним сатима и заузетости уживо да видите кад су ресторани, кафићи или атракције и споменици најпосећенији, како бисте могли да знате где да идете у које време и да ли ћете пронаћи слободан сто брзо или тешко.

Такође, можете употребити и опцију приказа популарних јела како бисте брзо сазнали који су то специјалитети које морате пробати и које локалне фаворите не смете пропустити на јеловнику.

Свакако - активирајте опцију саобраћаја уживо, који је доступан за Србију, регион и Европу. Зелено су проходни путеви, наранџасти и жути су солидно оптерећени и црвеном су приказани путеви са стајањем или застојима. Такође, црвеним знаком су обележени сви привремено затворени путеви и они који се реконструишу. Да бисте видели саобраћај уживо кликните на слојеве мапе у горњем, десном углу, па одаберите Саобраћај у Детаљи мапе одељку.

google assistant
google assistant / Извор: Профимедиа

Бржа упутства за iPhone кориснике

Нови Google widget за pinned (прикачено) путовање омогућава вам приступ честим путовањима која су означена на картици Го одмах с вашег почетног екрана вашег iPhone-a, тако да можете да видите своје процењено време доласка на одредиште, следеће поласке за путовања јавним превозом и предложену руту за путовања. Како бисте додали widget прво проверите имате ли најновију верзију апликације Google Maps, која вам је неопходно за ово.

Додирните и држите widget или празно подручје на почетном екрану док се ваше апликације не потресу, а затим додирните "дугме за додавање" у горњем, левом углу. Када пронађете апликацију Google Maps одаберите је, пређите прстом како бисте одабрали widget, а затим додирните "Додај widget".

Планирајте као професионалац

Путовање можете планирати као група, а саветује то чак Google на својем блогу. С групним пописима у Google Maps апликацији планирање с пријатељима или пријатељима је једноставно и делотворно што вам даје могућност да заједно креирате план активности на одмору додавањем места на која можете отићи и ствари које можете радити као група.

Бонус савет: можете поделити своју локацију у стварном времену са својом групом како бисте се лакше пронашли ако се раздвојите или кад одлучите да направите изненадну паузу, па да сви знају где сте.