Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта Андроид телефони могу а Ајфон не може? Ево шта кажу стручњаци

10.04.2023. 15:23
Пише:
Србија Danas/b92.net
ajfon i android
ајфон и андроид / Извор: Профимедиа

Пре много, много година, започела је "битка" између iPhone и Андроид уређаја. Конкретно, почело је с појавом првог iPhonea 2007. године и последично појавом Google Андроид оперативног система 2008. Људи су заузели стране и борили се да докажу да је њихов телефон, односно оперативни систем, најбољи избор.

Иако одлука између iPhonea и Андроида зависи од личног избора и преференција, увек је занимљиво чути мишљење стручњака који су тестирали разне уређаје из оба екосистема. Лаптоп Маг је одлучио да пита пет телефонских стручњака питање: "Шта Андроид може, а iPhone не може?".

"Волимо добро суочавање Андроида и иОС-а", додали су. Обратили су се познатим стручњацима за телефоне, од којих неки од њих имају популарне YouTube канале, а неки стоје, или су стајали, иза релевантних медија када је у питању технологија, као што су TechRadar и Tom's Гуиде. Питање су поставили: МрМобилеу, Мату Свидеру, Адаму Исмаилу, JerryRigEverythingu и Шону Рајлију.

МрМобиле, YouTuber

МрМобиле, односно Мајкл Фишер је YouTuber с више од милион претплатника и познат је по томе што воли склопиве уређаје, посебно Самсунгову Galaxy З Фолд серију. С обзиром на то, лако је предвидети његов одговор.

"Шта Андроид уређаји могу, а iPhone не може? Да се савију на пола!" рекао је. Додао је да су склопиви уређаји увели нове функције, ширу употребљивост и више забаве у свет паметних телефона који је давно дегенерисан у "бескрајни ток равних плоча".

"Захваљујући свом Galaxy З Фолд 4, лаптоп остављам код куће 25% чешће него пре", рекао је Фишер. МрМобиле је додао да Galaxy З Фолд 4 може да се расклопи у таблет од 7,6 инча, што му обављање посла док је у покрету чини лакшим и угоднијим.

"А ноћу и викендом, када желим да снимим лагане селфије или групне фотографије с пријатељима (или само максимално да повећам простор у џепу с фактором ретро форме), Galaxy З Флип 4 и Oppo Финд Н2 су дивни мали повратници", изјавио је.

"иПхоне је одличан за некога коме је телефон само помоћни уређај, али за оне од нас који се сећамо кад су телефони били забавни, не можете победити склопиви телефон. А за то морате да пређете на Андроид", закључио је Фишер.

Адам Исмаил, бивши стручњак за телефоне Tom's Гуидеа и садашњи новинар Јалопника

"Дуго времена iPhone нисте могли да пуните бежично, нити да ставите widgete на почетни екран, поставите подразумеване апликације или имате увек укључен екран када вам је телефон закључан. У посебно ужурбаним данима нисте могли чак ни да урадите copy-paste!" рекао је.

Додао је да је, међутим, током година Apple већим делом премостио јаз у односу на Андроид, али је истакао да вреди поменути да су неке од истакнутих функција тек недавно додате, док их је Андроид имао већ дуго (нпр. widgeti су дебитовали с иОС-ом 14 2020. године, док је то главна карактеристика Андроида више од деценије.)

Ипак, Исмаил је додао да постоји неколико ствари које Apple не нуди – и вероватно никада неће понудити, укључујући прошириво складиште и веома прилагодљиве почетне екране. Исмаил признаје да је "тематизација" почетног екрана iPhonea сада натно лакша него што је то било пре, али свакако Андроид телефони корисницима дају више слободе да персонализују сваки аспект свог уређаја.

"Искрено говорећи, једина корисна разлика која ми се ових дана стварно истиче је та да још увек не можете да оуните iPhone преко УСБ-Ц", рекао је Исмаил. "Ипак, постоји добра шанса да ћемо то успети да прецртамо са списка на јесен", додао је.

Мат Свидер, оснивач странице Shortcut.com и бивши главни уредник TechRadara

Свидер, који је тестирао више од 1000 телефона, зна понешто о Андроид и иОС уређајима. "Андроид телефони предњаче у иновацијама и цени – с великом разликом", рекао је Свидер.

"Први су изашли с модерним склопивим телефонима, модуларним телефонима, закривљеним екранима, великим екранима, увек укљученим екранима, НФЦ-ом, слањем порука, а ускоро и савитљивим екранима који могу да се уролају. Назвати iPhone 'иновацијом', а Андроид уређаји то раде годинама. Опрости, Apple, то је права храброст", додао је.

Свидер признаје да су цене водећих Андроида у последње време нагло порасле, али напомиње да добијате више за свој новац у поређењу с iPhoneom– попут двоструког простора за складиштење података по истој цени.

"Постоји гомила Андроид опција средњег ранга које једноставно не можете пронаћи код Applea. Да, Google би требало да смањи јаз када је у питању iMessage и његов Андроид-то-ПЦ екосистем (нешто што је Apple усавршио између iPhonea и мацОС-а), али Андроид је једини који ризикује с новим хардвером по разумној цени, и то заслужује исто толико поена на листи", рекао је.

JerryRigEverything, YouTuber

YouTuber JerryRigEverything, односно Зак Нелсон, има осам милијуна претплатника, а познат је по својим рецензијама уређаја као што су ОнеПлус 11, Самсунг Galaxy С23 Ултра, Google Pixel 7 и iPhone 14.

Зак Нелсон је признао да није имао iPhone као свакодневни телефон још од iPhonea 4. Тада је хвалио Андроид јер је ценовно приступачнији потрошачима, али је додао да више не може да стоји при тој тврдњи будући да су водећи уређаји попут Самсунг Galaxy С серије једнако скупи као и њихови иОС парњаци.

На крају се Нелсон сложио са Свидером и Исмаилом, закључивши да је Андроидова предност у односу на иОС уређаје у томе што су увек корак испред iPhonea. "ОЛЕД екрани, бежично пуњење, телефото камере најпре су се појавили на Андроид телефонима", рекао је Нелсон.

Шон Рајли, заменик главног уредника у Лаптоп Магу

Телефонски стручњак у Лаптоп Магу Шон Рајли, који је тестирао и испробао безброј телефона као што су ОнеПлус 10 Про, iPhone 13 Про, Самсунг Galaxy С23 Ултра, Асус РОГ Пхоне 5 итд., каже да Андроид нуди једну ствар корисницима коју iPhone не нуди, а то је контрола.

"Иако је Apple последњих година корисницима понудио 'укус слободе' с могућношћу мењања почетног екрана на iPhoneu или постављања новог подразумеваног прегледача или клијента е-поште, то је још увек бледо у поређењу с оним што можете да учините на Андроиду. Што се тиче прилагодљивости, имате покретаче на Андроиду који у неколико секунди потпуно мењају изглед, утисак, па чак и функционалност вашег телефона", изјавио је.

Додао је да ужива у астрофотографији и да Apple не допушта да експозиција траје дуже од 30 секунди. "На Google Pixel 7 или Самсунг Galaxy С23 Ултра, могу да снимам експозиције од 5-10 минута које поништавају резултате које могу добити с iPhoneom 14 Про", истакао је.

Додао је да то нема никакве везе с хардвером, већ с Appleom који врши контролу над софтвером камере. "У оба аспекта, ово није нешто што ће сваког корисника занимати, али ако желите да имате потпуну контролу над својим уређајима, нема сумње да је Андроид једини избор за вас", додао је.

Коначно, Рајли се у потпуности слаже са Свидером да вредност није Appleova јача страна. "Apple никада није нудио своје телефоне по повољној цени, али додатне године софтверске подршке увек су доносиле равнотежу и промениле једначину вредности", рекао је.

Али додао је да, с обзиром ан то да Самсунг, Google и ОнеПлус сада нуде 5 година сигурносних ажурирања и 3 до 4 велика ажурирања за Андроид, једнаћина се поновно променила.