Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАТЕРИЈА ТЕЛЕФОНА ВАМ СЕ БРЖЕ ПРАЗНИ НЕГО ПРЕ? Ево у чему грешите током пуњења

06.09.2023. 16:50
Пише:
Србија Данас/ Б92
telefon
телефон / Извор: Профимедиа

Она има век трајања, као и сваки други комад технологије.

Питате се зашто ваша батерија на телефону више не траје као некад? Ако обратите пажњу, приметићете да се батерија брже празни када не користите телефон. То је фрустрирајуће, поготово ако покушавате да издржите читав дан с једним пуњењем!

Овај новитет би могао да уништи YouTube

Овај новитет би могао да уништи YouTube

СИГУРНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ: Уклоњене апликације које шпијунирају кориснике

СИГУРНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ: Уклоњене апликације које шпијунирају кориснике

СВЕ ВИШЕ ЛИЧЕ НА ЉУДЕ: Аватари коначно добијају ноге (ВИДЕО)

СВЕ ВИШЕ ЛИЧЕ НА ЉУДЕ: Аватари коначно добијају ноге (ВИДЕО)

Добра вест је да постоје једноставни начини да се боље бринете о свом телефону и продужите његов животни vek. Liberty Титле је навео неколико грешака које могу да се направе приликом пуњења телефона, а које могу да скрате животни век вашег паметног телефона.

Остављате свој паметни телефон укључен ноћу

Чули сте за људе који остављају своје телефоне прикључене на пуњач ноћу. Ово је лоша идеја. Ако телефон пуните преко ноћи, батерија може да се прегреје и трајно оштети.

Када је ваш телефон укључен и пуни се, он црпи струју из утичнице, која је претвара у електричну енергију за пуњење батерије. Овај процес ствара топлоту, а ако је ваш телефон у футроли или на мекој површини попут кревета или јастука, та топлота не може "да побегне". То може да проузрокује прегревање телефона и потенцијално оштећење батерије.

Још један разлог да не остављате свој паметни телефон на пуњачу ноћу је тај што може да скрати трајање батерије. Када свој телефон пуните преко ноћи, потпуно га напуните, а то није потребно. Делимично пуњење је све што вам је потребно да батерија буде здрава, а њено стално пуњење до 100 посто може да скрати њен животни век. Дакле, како би ваш телефон био здрав и како бисте избегли оштећење батерије, не остављајте га на пуњачу док спавате.

Пуните свој телефон на екстремним температурама

Примамљиво је напунити свој телефон током врућег летњег дана, али тиме можете да начините више штете него користи.

Ако живите на месту гдје се температура редовно пење до 32 или више степени Целзијуса, уложите у клима уређај како бисте заштитили свој телефон. Ако то није могуће, бар га не остављајте да лежи на сунцу дуже време током дана.

С друге стране су ниске температуре. Иако можда делује да бисте тако могли дати додатну снагу вашој батерији, екстремна хладноћа празни батерију брже од нормалних температура. Дакле, иако пуњење зими може да делује као добра идеја, размислите поново да ли то значи да остављате свој телефон напољу сатима. Ако морате да носите телефон са собом, држите га у унутрашњем џепу где ће топлота вашег тела спречити да се превише охлади.

Не употребљавате пуњач који долази с вашим телефоном

Можда мислите да ћете брже пунити свој телефон путем УСБ прикључка преносивог рачунара или ТВ-а, али то се неће десити. Пуњач који сте добили с телефоном дизајниран је да најбоље ради с вашим телефоном, а употреба било чега другог може да оштети батерију. Ако вам је батерија оштећена, можда ћете имати проблема с пуњењем или одржавањем већ напуњене батерије.

Ако имате Apple iPhone, требало би да користите пуњач који сте добили с њим, а не неки други УСБ кабл или адаптер. Можда мислите да то неће бити важно, али јесте. Употреба погрешног пуњача може да оштети вашу батерију и доведе до тога да не може да држи капацитет тако дуго. Осим тога, ако користите неквалитетан или оштећени кабл за пуњење, то такође може да оштети ваш телефон.

Пречесто пуните свој паметни телефон

Батерија вашег телефона има век трајања, као и сваки други комад технологије. Што га више пуните, то ће му животни век бити краћи. Али има још тога. Што више пуните батерију телефона, брже ће вам се испразнити. Дакле, ако ћете дуже време проводити напољу и потребно је да напуните свој телефон на 80 процената, само напред и учините то; али ако је то кратко путовање и све што је потребно јесте додатних 10% снаге? Немојте се трудити да га пуните док се не вратите.

Користите свој телефон док га пуните

Није препоручљиво користити телефон док се пуни, јер то може да утиче на процес пуњења и потенцијално може да оштети ваш телефон. Када користите свој телефон током пуњења, истовремено користите батерију и пуните је. То може да оптерети батерију и скрати јој животни век. Укратко, најбоље је избегавање коришћења телефона док се пуни како би уређај био у добром стању.

Закључак

Као што видите, лако можете да погрешите када пуните свој телефон. Али ако знате шта је потребно да радите и избегавате да радите оне погрешне, можете да обезбедите да ваша батерија дуго траје, што ће вам помоћи да дуже користите телефон.

Дакле, следећи пут када буд било потребно да напуните свој уређај, размотрите ове савете.