Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕСНИ ДЕБЕЉКО РАЗБИЈА КОМПЈУТЕР Легендарни видео су СВИ видели - а знате ли ИСТИНУ која се крије иза њега?

16.07.2018. 07:07
Пише:
Србија Данас
Kancelarija
Канцеларија / Извор: Фото: Youtube prinscreen/Mirosław Гула

Лош дан!

Реч је о једном од првих виралних видео снимака на интернету. Бесни, веома фрустрирани дебељко на послу очито није задовољан понашањем свог рачунара, те у једном тренутку почиње песницама да лупа по тастатури. Ни то му није довољна терапија против стреса, па на крају одалами монитор тастатуром, и он заврши на поду канцеларије. Његов колега бојажљиво промоли главу из суседног бокса да види шта је направило такву буку, а дебељко наставља да искаљује бес шутирајући монитор...

Нема сумње да су сви који су икада имали приступ интернету видели овај видео, који је почео да се шири још давне 1997. године, под називом "бад day.mpg". Чак и дан дана није радак случај да га затекнете на Твитеру или Фејсбуку. Двадесет година његова слава се не смањује, а и поред тога, многи вероватно не знају каква прича се заправо крије иза овог увек свежег хита. Неки гледаоци су, током година, истина, приметили сумњиве детаље, као на пример, чињеницу да је рачунар искључен, као и чињеницу да се љутити мушкарац у једном тренутку смеје, па се појавила и теорија да је све намештено.

ТЕЛЕФОН ВАМ УСПОРЕНО РАДИ? Постоји опција у подешавањима која ће га ЗНАЧАЈНО УБРЗАТИ

Чувени дебељко, који се зове Вини Ликиарди сазнао је да је постао виралан (и то у време када овај израз није ни имао значење које има данас) када му је један од његових колега рекао да је погледао видео у којем разбија рачунар. У то вријеме Ликиарди је радио за kompaniju "Loronix", а видео је и снимљен у просторијама те фирме из Колорада. Вини, заправо, није био фрустриран, а "Loronix" је био пријатно место за рад. Легендарни видео је заправо резултат рада на ДВР технологији за сигурносне камере и намера је била да потенцијалним клијентима демонстрирају како систем функционише. Вини и његов шеф Петер Јанковски узели су аналогну видео камеру и почели да снимају.

СКАНДАЛИ И ДАЉЕ ТРЕСУ ФЕЈСБУК: Оптужени да ПРОДАЈУ ПОДАТКЕ корисника, а сада издали САОПШТЕЊЕ

У првом видеу који су снимали главну улогу имао је Ликиарди који се претварао да користи банкомат и покушава да опљачка складиште компаније. Ипак, највише им се свидела идеја љутитог радника па су узели неисправне рачунаре и тастатуре и кренули да сниме видео. Оно што се шири интернетом већ две деценије други је покушај јер су се током првог сви толико смејали да је видео на крају био неупотребљив. Видео су нарезали на ЦД и делили га уз брошуре компаније на свим сајмовима, а протоком времена су чак и заборавили на њега.

ЦАРИЦА БЕЗ БРУСА И ГАЋИЦА: Рускиња најавила хаос на Мондијалу! (ФОТО)

Међутим, током следеће године видео је почео да циркулише међу службеницима различитих компанија, а у једном тренутку је постао толико популаран да су се због њега рушили сервери. Шта више, и Ликиарди је постао умерени селебрити па су људи почели да га препознају на улици.

- Десило ми се, током пута авионом, да су људи почели да ми причају да су погледали мој видео. На крају су се у разговор укључили и остали путници и стјуардеса. Невероватно је колико је људи погледало видео - изјавио је Ликиарди за "Wired".

ОМГ, ИДН, ЈК... Да ли знате шта значе ове скраћенице које свакодневно користимо у дописивању?

Заправо је најневероватније да се видео уопште проширио јер у то време није било Јутјуба, нити сличних страница, на којима би могао да се нађе, као ни великих имбокса у којима могу да се складиште велики фајлови.

Bad day
Бад day / Извор: Фото: Printscreen

Беноа Риго један је од оних који су видеу препознали "оно нешто". Први пут га је погледао 1998. након што му га је пријатељ послао мајлом и одушевио се. Желео је видео у бољем квалитету па га је даунлоудовао и направио страницу за фанове како не би непотребно затрпавали инбокс својих пријатеља. Страницу рудиментарног изгледа одлучио је додатно да обогати теоријом завере коју је написао, делом у шали, али делом како би подстакао расправу о очитим недоследностима видеа и тако повећао број гледања. Неочекивано, створио је естетику коју су пригрлили савремени  теоретичари завера, а сцриншатови и црвени кругови данас су неизоставни на интернет објавама. Није познато да ли је Риго изумео или само популаризовао овај стил, али свакако је био један од првих.

Заглавио у ЗАТВОРУ зато што је објављивао ОВО на друштвеним мрежама!

Страница је убрзо имала неколико хиљада посета дневно, а видео је почео да се шири и на крају привукао пажњу мајнстрим медија. Ликиарди је ступио у контакт с Ригоом, а обојица су већ тада имала осећај да је реч о нечему што означава почетак нечег већег. Ипак, на крају нису направили ништа. Риго и данас жали што у целој причи није препознао пословни потенцијал који би можда створио темељ за страницу налик Јутјубу.

Видеи овог типа постајали су све популарнији, а видеи са разбијањем постали су велики хит. Заправо, у наредних 20 година видео у којем особа разбија нешто у одређеном простору постао је формула за стварање популарног веб садржаја. На пример, један од поджанрова су видеи у којима гејмери губе живце и разбијају хардвер. Питање је због чега је "badday" постигао толику популарност и зашто се задржао дуже од остатка, а одговор је врло вероватно једноставнији него мислимо. Видео је, просто, урнебесан, и такав остаје ма колико пута да га погледате!

- Невероватно ми је да још кружи интернетом, али мислим да сви могу да се поистовете са тим тренутком. Живчани су јер не ради софтвер или због тога што постоји нека грешка и сви су у једном тренутку желели да учине управо то - објашњава Ликиарди.