Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕТИРИ АЈФОН ТРИКА које само прави професионалци користе - да ли сте знали за њих?

10.11.2022. 16:20
Пише:
Србија Данас/Мондо
ajfon 15
ајфон 15 / Извор: Профимедиа

Употребите ове 4 функције на свом iPhone уређају и осетите се као прави професионалац.

iPhone уређаји су веома моћни џепни компјутери који могу да извршавају много комплексније задатке од дописивања, репродукције мултимедијалног садржаја, гејминга и позива. Оперативни систем је препун корисних функција, а на вама је само да те функције откријете и употребите их у свакодневном коришћењу.

Ипак, како време одмиче, а иОС постаје све комплекснији, постаје све теже открити нове функције које Apple баш и није најавио "на сва звона", те не треба да вас тишти ако се деси да пропустите функцију или две.

Нисмо сигурни ко су ти професионалци којима су намењени Про модели телефона, али ми професионалцима сматрамо оне којима мало шта може да промакне и који умеју да користе пун потенцијал свог iPhone уређаја. Имајући то на уму, доносимо вам неколико скривених iPhone трикова за које знају само прави професионалци.

Схаке то Ундо

Почињемо са нечим што је прилично лако и веома корисно - функцијом која је годинама доступна на Apple телефонима - Схаке то Ундо.

Кад год направите грешку док користите iPhone, све што треба да урадите да како бисте призвали мени за поништавање уноса је да протресете уређај. Ова функција фантастично ради у апликацијама за дописивање, али је такође корисна ако пишете текст у било којој другог апликацији.

Ако Схаке то Ундо није укључена на вашем уређају, можете је пронаћи у подешавањима под Accessibility >Touch >Схаке то Ундо.

ajfon 15
ајфон 15 / Извор: Профимедиа

Screenshot целе веб странице

Screenshot је једна од најчешће коришћених функција. Употребљава се у разне сврхе и може бити веома корисна - поготово ако пишете текст на тему iPhone функција за Смартлифе и требају вам слике као примери.

Да ли сте знали да ваш iPhone нуди више од снимања само онога што је приказано на екрану? Прави iPhone професионалци знају да је могуће узети screenshot целе веб странице.

Како бисте искористили ову функцију, отворите Сафари, Chrome или прегледач по вашем избору, узмите screenshot и додирните мали приказ који се појавио у углу екрана. Приметићете да вам телефон сада нуди две опције - Сцреен и Full Паге. Изберите Full Паге како бисте узели screenshot целе веб странице и сачувајте га.

Уколико будете уређивали свој screenshot помоћу алата у менију, не заборавите да можете да искористите Схаке то Ундо.

Потписивање фотографија

Пошто говоримо о уређивању, следећа iPhone функција је један моћан трик у вашем арсеналу трикова за професионалце.

Фотографије или screenshot докумената можете потписати директно у галерији свог iPhone уређаја ако немате алтернативу. Отворите жељену слику или screenshot и потражите дугме Едит у горњем десном углу.

Опет ћете у горњем десном углу пронаћи иконицу која вам је потребна - иконицу врха оловке. Затим потражите знак " " у доњем десном углу и призовите други мени у ком ћете видети опцију Сигнатуре. Уколико изаберете ову опцију, биће вам понуђено да користите постојећи или додате нови потпис

Када то учините, можете да поставите потпис било где на документу и прилагодите његову величину тако да одговара вашим потребама.

Фоцус

Свима нам се десило да нам iPhone зазвони у незгодном моменту. Можда се десило током састанка, предавања, часа или док смо гледали филм у биоскопу. Било како било, могли смо ово избећи једноставним утишавањем телефона помоћу прекидача на боку.

Иако је то једноставан начин, ослања се на вас да не заборавите да утишате свој телефон, а и није оно што прави професионалци користе. Вама је потребан Фоцус, који је Apple донео са иОС 15 надоградњом.

Фоцус вам омогућава да подесите различите режиме за различита окружења, тако да ваш iPhone испоручује само одређена обавештења и даје приоритет одређеним људима и апликацијама.

Отворите подешавања и потражите опцију Фоцус. Игноришите све што видите, вама је потребно дугме " " у горњем десном углу, а игноришите и све у новоотвореном менију осим Цустом режима, јер као прави професионалац желите да сами направите свој режим.

Дајте му име, изаберите иконицу и боју режима и притисните Next. Биће вам понуђено да изаберете којим контактима дозвољавате да вас контактирају - када се одлучите, притисните Allow. На следећој страни ће вам бити понуђено да изаберете којим апликацијама дозвољавате да вам шаљу обавештења, као и у ком периоду дозвољавате свим апликацијама да то раде.

Сада, када сте успешно направили свој режим, потребно је да пронађете опцију Add Schedule ор Аутоматион. Одавде можете изабрати када желите да се ваш режим активира, на којој локацији, односно у којој апликацији.