Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Уређај који смањује шансу да вам неко ХАКУЈЕ РАЧУНАР!

21.02.2023. 16:29
Пише:
Србија Данас/Мондо
Zaposlena radi na laptopu
Запослена ради на лаптопу / Извор: Профимедиа

Хакери свакодневно проналазе нове начине да неовлашћено приступе туђим уређајима и подацима који се у њима налазе или да, користећи туђи уређај, путем интернета обаве неку недозвољену радњу.

Веровали или не, уколико користите бежичног миша или тастатуру, можете бити лака мета хакера - чак и ако спадате у ред искусних, технички поткованих корисника рачунара. Наиме, хакери су нашли начин како да злоупотребе бежичне УСБ пријемнике путем којих бежични мишеви и бежичне тастатуре остварују везу са рачунарима.

Бежични мишеви и тастатуре везу са рачунарима остварују путем радио-везе (РФ) која ради на фреквенцији од 2,4 GHz. Минијатурни пријемник, који укључујете у УСБ порт рачунара, прима радио-сигнал од миша или тастатуре, а затим га претвара у инструкције које рачунар разуме као покрете, кликове и притискање тастера.

Имајући ову чињеницу у виду, група хакера је успела да направи специјални радио-одашиљач који је у стању да се повеже са бежичним пријемником који се налази у УСБ порту вашег рачунара, имитирајући миша или тастатуру. Када се хакер повеже са вашим УСБ пријемником, може да преузме контролу над вашим рачунаром - и то са даљине од чак 100 метара. Стручњаци за ИТ безбедност су ову врсту хакерских напада назвали МоусеЈацк.

Zaposlena radi na laptopu
Запослена ради на лаптопу / Извор: Профимедиа

МоусеЈацк није једини проблем са којим се потенцијално могу суочити корисници бежичних мишева и тастатура. Постоји још један проблем, а то је насумично краткотрајно прекидање везе између бежичног миша односно тастатуре и УСБ пријемника у рачунару.

Овај проблем се најчешће јавља уколико корисник у окружењу има велики број бежичних уређаја који раде на истој или сличној фреквенцији као и бежични мишеви и тастатуре. Проблем са стабилношћу бежичне везе не спада у ред безбедносних ризика, али уме и те како да буде иритантан када миш крене да "прескаче" и "трокира", а тастатура да “гута” слова.

С обзиром на то да су бежични мишеви и тастатуре изузетно популарни уређаји и да их користе милиони корисника широм света, било је само питање времена када ће нека компанија представити решење за ова два проблема. Швајцарска компанија Logitech, један од највећих светских произвођача мишева, тастатура и друге рачунарске опреме, прва је дошла до решења - које вам овом приликом представљамо, а зове се Логи Болт.

Шта је Логи Болт

Логи Болт је име комуникационог протокола тј. стандарда за бежично повезивање уређаја, који има за циљ да омогући безбедну и поуздану бежичну везу, на распојању до 10 метара.

На управо поменутој Логи Болт технологији се темељи и Логи Болт УСБ пријемник за бежичне мишеве и тастатуре. Веза коју бежични мишеви и тастатуре остварују са Логи Болт УСБ пријемником је шифрована тј. енкриптована, па не постоји могућност да се путем ове бежичне везе неовлашћено приступи рачунару. Овако заштићена бежична веза је имуна и на сметње које могу да се јаве у окружењима са великим бројем бежичних уређаја, што значи да неће долазити до повременог "пуцања" бежичне везе које доводи до тога да миш "прескаче" и "трокира", а тастатура да "гута" слова.

Логи Болт УСБ пријемник има исти облик и димензије као чувени Logitech Unifying УСБ пријемник. Једина разлика је у присуству Логи Болт логотипа који асоцира на муњу. Дакле, реч је о минијатурном УСБ пријемнику који неће сметати суседним УСБ прикључцима и који нећете морати да искључујете из УСБ прикључка приликом транспорта лаптопа.

О безбедности бежичне везе која се остварује путем Логи Болт УСБ пријемника стара се Bluetooth Low Energy бежилна технологија на коју су примењени "Security Моде 1, Security Левел 4" безбедносни стандарди, познати и као Федерални стандарди за обраду информација (ФИПС). Ове безбедносне стандарде је дефинисао амерички Национални институт за стандарде и технологије (НИСТ), а примењују се у америчкој савезној влади, Канади и Европској унији.

Комплетан безбедносни механизам је потпомогнут Elliptic Цурве Diffie-Hellman П-256 (ЕЦДХ) и AES-CCM енкрипцијом, што Логи Болт технологију чини правим избором за фирме односно за све кориснике којима је безбедност података важна.

Повежите до шест Logitech уређаја са рачунаром уз помоћ само једног Логи Болт пријемника
Компанија Logitech је 2009. године представила свој Unifying УСБ пријемник за бежичне мишеве и тастатуре. Уз помоћ само једног Logitech Unifying УСБ пријемника могли сте да повежете до шест Logitech производа са рачунаром - истовремено.

Ову фантастичну могућност има и нови Логи Болт УСБ пријемник, што значи да нећете морати да ангажујете два УСБ прикључка на рачунару како бисте истовремено користили и бежичног миша и бежичну тастатуру. Такође, нећете морати ни да мењате УСБ пријменике уколико код куће и на послу користите исти лаптоп, а различите мишеве, што је заиста сјајно.

Са којим Logitech уређајима и оперативним системима је компатибилан Логи Болт пријемник
Иако је Логи Болт генерацијски наследник Logitech Unifying пријемника, ови пријемници нису међусобно компатибилни. Другим речима, мишеви и тастатуре које захтевају Logitech Unifying УСБ пријемник се не могу повезати са Логи Болт пријмеником, баш као што се ни уређаји који захтевају Логи Болт пријемник не могу упарити са Unifying пријемником.

Након представљања Логи Болт УСБ пријемника, компанија Logitech је представила и читаву палету производа који су компатибилни са новом генерацијом пријемника, а у моменту писања то су:

Тастатуре

MX Mechanical
MX Mechanical (Мац)
MX Keys Мини
MX Keys Мини (Мац)
Поп Keys

Мишеви

MX Мастер 3С
MX Мастер 3С (Мац)
Лифт
Сигнатуре М650
Поп Моусе
УСБ пријемник је компатибилан са практично свим оперативним системима, укључујући Windows, мацОС, Linux, Chrome ОС, Андроид, иОС и иПадОС.

Да ли је време за новог миша или тастатуру?

Уколико вас је због приче о Логи Болт технологији "засврбео" џеп или сте већ желели да купите новог миша или тастатуру - сада је право време да то учинитие. Наравно, то не мора бити Logitech, понуда је разноврсна, а највећу помоћ при избору вам могу пружити рецензије, оцене, искуства и препоруке за тастатуре и мишеве на сајту Искуства & Препоруке, које су написали корисници који већ користе на стотине различитих модела који се могу пронаћи на нашем тржишту.