Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕСТИРАЛИ СМО HUAWEI WATCH УЛТИМАТЕ: Овако добар паметни сат до сада нисмо видели

19.05.2023. 16:05
Пише:
Србија Данас/Мондо
pametan sat
паметан сат / Извор: Профимедиа

Невероватно издржљив, израђен од врхунских материјала, водоотпоран до 100 метара дубине и нуди прегршт функција и могућности.

На тест нам је стигао најбољи паметни сат који је компанија Huawei до сада избацила на тржиште, Watch Ултимате, али и који по својим функцијама циља на сам врх понуде носивих уређаја.

У питању је паметни сат који је израђен од врхунских материјала, који нуди један од најелегантнијих дизајна на тржишту, али и који ће посебно бити интересантан свима онима који су физички активни, а све захваљујући својим напредним функцијама за праћење готово свих спортских активности које је могуће пожелети.

Huawei Watch Ултимате дизајн и израда

Huawei Watch Ултимате је сат импозантних димензија, али који није деловао превише гломазно - бар не на нашим рукама. У питању је 48,5-милиметарско кућиште, дебљине 13 mm, чија тежина износи чак 76 грама без наруквице. Изненађујуће, чак ни са наруквицом, овај сат није био ни превише тежак, те смо га радо носили током активности, али и када је било потребно да нам служи као елегантан модни детаљ.

Доступне наруквице које долазе у кутији су биле од велике користи када је свакодневно ношење сата у питању. Када нам је требао за спорт, на располагању нам је била гумена наруквица која је обезбеђивала да сат правилно затегнемо око руке ради тачнијих мерења, док је титанијумска наруквица била наш избор током састанака и догађаја. Морамо похвалити колико је било лако мењати наруквице, а једнако је лако и продужавање и скраћивање титанијумске наруквице.

Кућиште овог уређаја израђено је од течног метала на бази цирконијума, што се не виђа често на паметним сатовима, а све у циљу повећање отпорности, како би сат могао да се користи и у најекстремнијим условима. Наравно, ту се не завршава листа импресивних материјала, већ је Huawei имплементирао и Nano-Tech керамичку маску, а ни екран уређаја није изложен ударцима и огреботинама, јер га штити сафирно стакло.

На кућишту се налазе три физичка дугмета. Горње десно дугме је ротирајућа круница која се поред враћања на почетни екран или позивања апликација може користити и за скроловање и зумирање. Испод њега се налази Фунцтион дугме које се може конфигурисати по жељи, док је на супротној страни сата Ултимате Моде дугме којим се брзо улази у одређене режиме рада. Ту је и звучник који нам је, иако може служити за слушање музике, највише користио за телефонске позиве.

Ипак, оно што је посебно импресивно јесте да је Watch Ултимате најводоотпорнији сат који ћете пронаћи на тржишту. Huawei је већ залазио у ронилачке воде када је свој Watch ГТ3 Про сертификовао на 10 метара дубине, међутим, сада је ту отпорност унапредио десетоструко, до чак 100 метара дубине! Поређења ради, најиздржјивији Apple паметни сат, Watch Ултра, је могуће понети на роњење само до дубине од 40 метара.

Нажалост, из разумљивих разлога, ово је једина могућност сата коју нисмо били у могућности да тестирамо, али, ако вам то ишта значи, успешно је преживео прање руку, туширање и 2 метра дубине у базену.

Huawei Watch Ултимате екран

Watch Ултимате је паметни сат са највећим екраном на тржишту. Његов ЛТПО ОЛЕД екран дијагонале од 1,5 инча је дефинитивно један од најбољих дисплеја које смо имали прилику да видимо међу носивим уређајима. Иако можда тако не делује на сликама које можете да видите у овом тексту, у питању је панел који се осветљава до чак 1.000 нита, те ни у једном моменту нисмо имали проблем да јасно видимо приказани садржај.

Захваљујући ЛТПО технологији, брзина освежавања сата је динамичка - од 1 до 60 Хз - што је посебно важно за очување енергије, не само при свакодневном коришћењу, већ и када смо желели да је екран увек укључен (АОД).

pametan sat
паметан сат / Извор: Профимедиа

Huawei Watch Ултимате софтвер и функције

Watch Ултимате покреће сопствени HarmonyOS 3 оперативни систем компаније Huawei - који се показао као одлична алтернатива WearOS и WatchOS решењима. Једноставан је за коришћење, разумљив, са прегршт могућности, а навигација кроз интерфејс је брза и глатка.

Оно што нам се веома свидело јесте могућност инсталације додатних апликација кроз Huawei Health апликацију на телефону, што је веома важна могућност, јер колико год неки уређај био способан, увек постоје ситуације и примене на које произвођач није мислио, или бар није мислио да их може довољно добро одрадити.

Ово се односи и на наличја сата. Доступна решења су нам се свидела, а у зависности од потреба и догађаја, могуће их је променити врло лако. Ипак, када смо пожелели нешто више, на располагању су нам била наличја, нека бесплатна, нека која се плаћају, треће стране, која су вишеструко унапређивала избор.

Оно што нам се није свидело код софтвера јесте недостатак тастатуре. Разумемо да паметни сатови нису намењени за "куцкање", али у неким ситуацијама унапред дефинисани одговори на пристигле поруке једноставно нису довољни, те би нам додатак тастатуре веома значио, иако није пожељно решење.

Када су функције у питању, Watch Ултимате вероватно нуди све што можете да пожелите од паметног сата. Ту су сви они напредни сензори за праћење разних параметара који су веома битни за спортисте, попут ГПС-а, праћења откуцаја срца, кисеоника у крви, температуре итд, али и неке функције које могу користити свима, као што су праћење квалитета сна и стреса. Ми нисмо пронашли функцију која нам је фалила током нашег коришћења, што је поготово тачно када је у питању праћење разних спортских активност.

Ту је и "оно треће" дугме о којем је већ било речи, а које је задужено да активира ронилачки или Expedition режим рада. У недостатку ронилачког искуства и дубоке воде, сав наш фокус је био на Expedition режиму који нам се заиста свидео. Његовим активирањем, сат нас је пратио у три димензије и дозвољавао да остављамо маркере током кретања, што је веома корисно током прелажења преко непознатог терена, али и навигације у истом, уз напредну аналитику свих прикупљених података.

Huawei Watch Ултимате батерија

Huawei Watch Ултимате у себи поседује импресивну батерију капацитета 530 мАх, за коју Huawei тврди да може да издржи две недеље лаганог коришћења, односно око недељу дана интензивније употребе.

Нажалост, не постоји начин да вам квантификујемо шта можете да очекујете, јер су услови у којима смо ми тестирали сат били такви да смо покушавали да извучемо максимум из њега и нису репрезентативни за свакодневну употребу. Ово подразумева коришћење у условима када је екран морао да подигне своје осветљење, коришћење уз увек укључен екран, ГПС, аутоматско праћење свих параметара итд. Оваквом употребом, успели смо да "убијемо" сат и пре рекламираних недељу дана, али то је и даље импресиван резултат за оно што овај уређај нуди.

Када смо га испразнили, Watch Ултимате смо напунили бежичним пуњачем који је дошао у кутији, за шта нам је било потребно око сат времена, што је више него задовољавајуће ако узмемо у обзир капацитет батерије.

Huawei Watch Ултимате цена и доступност

Huawei Watch Ултимате је већ сада доступан на српском тржишту и може бити ваш следећи носиви уређај - уколико не марите за цену. На нашем тесту се нашао модел у Voyager Блуе боји, чија препоручена малопродајна цена износи 108.999 динара, а такође се може пронаћи у Expedition Блацк боји, за коју је потребно издвојити 95.999 динара.

Да ли сматрамо да је овај паметни сат астрономски скуп? Итекако. Да ли сматрамо да није исплатива инвестиција? Бојимо се да на то питање не можемо дати конкретан одговор, јер све зависи од особе којој је нови сат потребан. Уколико вам је потребан уређај који ће вам само приказивати време и нотификације, Watch Ултимате дефинитивно није за вас. Ипак, уколико ваш буџет то дозвољава, а проналазите се у јединственим функцијама или луксузу који нуди - зашто да не.

Huawei Watch Ултимате закључак

Watch Ултимате је не само најбољи сат компаније Huawei, већ и најбољи сат који смо имали прилику да ставимо на руку. Цена јесте астрономска, али то покушава да оправда могућностима које се не налазе на другим паметним сатовима.

Софтвер је одличан, и на њега немамо превише замерки, израда је фантастична, а свиделе су нам се и доступне наруквице, као и њихово подешавање и мењање. Watch Ултимате смо тестирали и на Андроид, и на iPhone телефону, па вам слободно можемо рећи да, независно од вашег паметног уређаја, овај сат ће радити савршено.

На крају желимо да се дотакнемо и издржљивости овог сата. Нисмо били пажљиви, добио је неколико забрињавајућих удараца током нашег тестирања, а чак нам је и испао током сликања. Срећом, из свега је изашао без једне једине огреботине, како на кућишту, тако и на екрану.

Huawei Watch Ултимате ЗА

  • Фантастична израда
  • Елегантан изглед
  • Веома издржљив
  • Квалитетан и светао екран
  • Прегршт могућности и функција
  • Импресивна водоотпорност
  • Две врсте наруквица у кутији
  • Добра аутономија батерије

Huawei Watch Ултимате ПРОТИВ

  • Недостатак тастатуре
  • Цена
}