Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Појавио се ВАШ ЛАЖНИ ПРОФИЛ на друштвеним мрежама? Ево како да га УКЛОНИТЕ!

20.06.2023. 16:21
Пише:
Србија Данас/Дневник.хр
društvene mreže
друштвене мреже / Извор: Shutterstock

Ако се на друштвеним мрежама појави лажни профил с вашим подацима или једноставно желите да се ваши лични подаци бришу из резултата претраживања на интернет претраживачима – обратите се директно компанији која обрађује ваше податке. Ево детаља о томе како да нестанете из дигиталног простора.

Лажне профиле на друштвеним мрежама је лако направити. Довољно је да знате име и презиме особе и да имате њену фотографију.

Ако се тако нешто догодило вама, не очајавајте. Постоји начин да уклоните лажни профил или личне податке из интернет претраживача.

Пријава лажног профила на Facebooku

Facebook не допушта отварање лажних профила, али с обзиром на огроман број корисника, није чудо да се тако нешто ипак догађа.

Ако је неко креирао лажни профил с вашим подацима, потребно је да кликнете на овај линк: https://www.facebook.com/help/174210519303259.

Отвориће се страница на којој је потребно да пратите наведене кораке како би се пријавио лажни профил.

Ако имате сопствени профил на Facebooku, пронађите профил особе која се представља као ви. Када га отворите, на насловној фотографији, у доњем десном углу кликните на три тачкице (...) и одаберите опцију "Затражите помоћ или пријавите садржај". Следите упутства која вам се појаве.

Ако немате профил на друштвеној мрежи, испуните формулар који се налази на овом линку: https://www.facebook.com/help/contact/295309487309948. Следите упутства како бисте успешно пријавили лажни профил.

За пријаву лажног профила потребно је да приложите скенирани лични документ с фотографијом како би могао да се утврди ваш идентитет. У супротном се ваш захтев неће обрађивати.

Пријава лажног профила на Инстаграму

Инстаграм такође не допушта отварање лажних профила.

Ако желите да пријавите лажни профил, кликните на овај линк: https://help.instagram.com/192435014247952. Тамо ћете наћи упутства.

Ако имате профил на Инстаграму – потребно је да пронађете профил који желите да пријавите, кликнете на три тачкице у десном углу (...), одаберете Репорт (Пријави), Репорт Account (Пријави налог), It's претендинг то бе сомеоне елсе (Претвара се да је неко други), потом имате избор опција да ли се ради о лажном профилу с вашим подацима, некога кога знате, познате особе или компаније.

Ако немате профил на Инстаграму, а желите да пријавите профил отворен на ваше име, одаберите опцију "Испуните овај образац" (Fill оут this форм).

И Инстаграм ће, као и Facebook, захтевати скенирани лични идентификациони документ с фотографијом како би утврдио ваш идентитет, иначе неће обрађивати ваш захтев.

Администратор те друштвене мреже након послатог захтева контактираће вас на e-mail који сте навели и обавестиће вас о ономе што је учињено.

Како да уклоните видео с YouTubea?

Можете захтевати уклањање видео снимка с YouTubea ако га сматрате непримереним. Ако већ немате корисничко име, креирајте га. Логиујте се на http://www.youtube.com/.

Пронађите видео снимак који сматрате непримереним. Испод њега су три тачкице (...), кликните на њих и одаберите опцију "Пријави".

Од понуђених опција одаберите једну, а након тога у предвиђеној рубрици објасните зашто је спорни видео непримерен. Након што испуните формулар, кликните на "Пошаљи".

Желите да нестанете с Googlea?

Ако желите да нестанете са Google интернет претраживача, знајте да имате "право на заборав" (Right то бе forgotten).

У мају 2014. године Суд правде Европске уније утврдио је да особе могу од интернет претраживача да затраже уклањање одређених резултата претраге који укључују њихова имена, када право на приватност тих људи надмашује интерес резултата претраге у којима се они појављују.

Кад поднесете захтев, Google ће проценити ваше право на приватност у односу на интерес јавности да добије информацију и право на њену дистрибуцију.

društvene mreže
друштвене мреже / Извор: Shutterstock

Google може да одбије да уклони, на пример, одређене информације о финансијским преварама, несавесном раду, казненим пресудама или јавном понашању званичника.

За подношење захтева кликните на линк: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch. Кад се отвори страница, одаберите земљу пребивалишта.

Потом попуните сва поља с подацима према упутству. Обавезно је попунити поља која су означена зездицом. На крају слање захтева потврдите кликом на "Пошаљи" (Субмит).

И Google ће од вас тражити скенирани лични документ с фотографијом да би обрадио ваш захтев. Ако сте одабрали земљу чланицу ЕУ-а, захтев се односи на све земље чланице.

Ако Google прихвати захтев за уклањање, резултати претраживања биће уклоњени с европског Googlea. Наведена правила не односе се на остале земље света.