Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗБЕГАВАЈТЕ ОВЕ ШИФРЕ И ЗАКЉУЧАВАЈТЕ ОТИСКОМ ПРСТА: 9 савета како да заштитите свој смартфон од превараната

04.04.2024. 22:48
Пише:
Србија Данас/Курир
Hakeri
Хакери / Извор: Профимедиа

Хакери постају паметнији, али можете и ви. Откријте најбоље стратегије за заштиту вашег паметног телефона.

Дуго СУ се сматрало сигурнијим од оперативних система за десктоп рачунаре, али лоши актери постају све паметнији у проналажењу начина да зграбе ваше осетљиве податке чак и на мобилним оперативним системима. Дакле да истражимо девет ефикасних стратегија за јачање вашег телефона од превараната, хакера и других претњи сајбер безбедности – и на Андроид-у и на иОС-у.

1. Будите паметни са лозинкама

Један од најосновнијих корака у обезбеђивању вашег телефона је коришћење јаких, јединствених лозинки за све ваше налоге. Одбаците навику поновног коришћења лозинки на више платформи. Уместо тога, одлучите се за насумичне низове знакова, укључујући мешавину слова (и великих и малих), бројева и симбола.

2. Пребаците се на приступне кључеве

Чак и боље од лозинки? Passkeys. Овај нови метод аутентификације користи биометријске податке, као што су отисци прстију или препознавање лица, за верификацију вашег идентитета. Приступни кључеви су практично имуни на пхисхинг нападе, јер се не могу делити или украсти као традиционалне лозинке. Са приступним кључевима, део се безбедно чува на вашем уређају или менаџеру лозинки, док је друга половина код провајдера услуга, што хакерима онемогућава да их пресретну.

3. Користите ВПН на јавној Wi-Fi мрежи

Можда сте ово већ чули безброј пута. Али када се повезујете на јавне Wi-Fi приступне тачке, од суштинског је значаја да користите виртуелну приватну мрежу (ВПН) да бисте шифровали своје податке и сакрили своје активности на мрежи од знатижељних очију. ВПН-ови не само да штите ваше податке у транзиту, већ и анонимизирају ваш дигитални отисак, што отежава било коме да уђе у траг вашим активностима до вас. Неколико одличних ВПН-ова које можете испробати су Windscribe и Битдефендер.

4. Избегавајте коришћење откључавања лицем

Иако препознавање лица може бити згодан начин за откључавање вашег уређаја, генерално је мање безбедно од коришћења отиска прста или лозинке - са једним значајним изузетком: iPhone уређајима. За друге уређаје, најбоље је ослонити се на робусније методе аутентификације као што је отисак прста.

5. "Хигијена" апликације је важна

Одвојите тренутак за ревизију апликација инсталираних на вашем телефону. Избришите све некоришћене или застареле апликације, заједно са повезаним налозима и подацима. Свака апликација представља потенцијални безбедносни ризик, јер може садржати рањивости или захтевати ажурирања за решавање познатих проблема. За апликације које одлучите да задржите, омогућите аутоматска ажурирања како бисте били сигурни да увек користите најновије, најбезбедније верзије.

6. Утишајте преваранте помоћу апликација за блокирање позива

Робопозиви и телефонске преваре могу бити више од сметњи – такође могу угрозити ваше личне податке. Апликације за блокирање позива као што је Truecaller могу помоћи у идентификацији и блокирању ових злонамерних позива пре него што стигну на ваш телефон. Иако нису савршене, ове апликације могу пружити додатни слој заштите од потенцијалних превара. Ако дође до позива и сумњате да је превара, најбоље је да уопште не одговарате како бисте избегли подстицање преваранта да поново позове, можда са другог броја.

7. Држите се званичних апликација

Апликације трећих страна које обједињују различите услуге (друштвене медије, на пример) у једну платформу могу представљати безбедносни ризик потенцијално давањем неовлашћеног приступа вашим налозима. Да бисте заштитили своје осетљиве информације, увек користите званичне апликације које пружају сами провајдери услуга. На овај начин можете бити сигурни да ваши акредитиви за пријаву и подаци нису компромитовани од стране непоузданих извора.

8. Направите резервну копију

Редовно прављење резервних копија података вашег телефона је мудра пракса. Он поједностављује процес преласка на нови уређај омогућавајући вам да лако пренесете своје податке. Што је још важније, осигурава да се ваши подаци безбедно чувају у облаку, чак и ако је ваш телефон изгубљен или украден. И иОС и Андроид уређаји нуде једноставна решења за прављење резервних копија – иЦлоуд и Google Дриве, респективно – тако да нема изговора да не заштитите своје вредне информације.

9. Знајте како да закључате или обришете на даљину

У најгорем случају да ваш телефон буде изгубљен или украден, могућност даљинског закључавања или брисања уређаја може бити спас. Закључавањем телефона спречавате неовлашћени приступ вашим подацима. А ако је потребно, можете предузети драстичнији корак даљинског брисања свих података са уређаја. Потез који постаје мање застрашујући када имате недавну резервну копију безбедно ускладиштену у облаку. На пример, на Андроид-у можете да користите апликацију Финд Девице да бисте заштитили или избрисали телефон.