Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Уколико не желите да ОДАТЕ СВОЈУ ЛОКАЦИЈУ, обратите пажњу на ове ствари

21.02.2023. 14:59
Пише:
Србија Danas/b92.net
google maps
google maps / Извор: Профимедиа

Искористите ове једноставне трикове уколико желите да будете сигурни да у својим омиљеним програмима не одајете више о себи него што сте планирали.

Ваши дигитални уређаји и апликације веома желе да знају где сте – због тога што желе да вам кажу какво вас време очекује, да вам препоруче ресторане који би вам се допали или вам понуде боље циљане рекламе. Одређивање онога што делите или не делите уме да буде збуњујуће, што значи да постоји шанса да на једном уређају имате активно праћење, а на другом сте га искључили.

Овај водич нуди корисне опције о којима би требало размислити кад говоримо о праћењу локације. Без обзира на то да ли желите да делите локацију или не, требало би да потпуно контролишете ове опције и, што је најважније, требало би да знате шта оне раде – без изненађења.

Како праћење локације постаје збуњујуће?

У Googleu можете искључити историју локације, али то је само почетак. Шта се дешава ако се јасно сећате да сте искључили праћење локације на уређају, а ваш положај још увек искаче на мапи? Или сте можда мислили да сте ту опцију оставили укљученом, а ипак видите празнине у својој историји локације?

Постоји неколико објашњења, али поента је да би требало да будете упознати са свим начинима на које се ваша локација може забележити: помоћу уређаја, путем апликација и веб места која посећујете.

Можда сте, на пример, онемогућили праћење локације на телефону, али сте га оставили омогућеним на таблету. Можда имате преносиви рачунар који у позадини прати где се налазите иако сте мислили да сте ту функцију онемогућили у апликацијама које користите. Ако желите да потпуно омогућите или онемогућите праћење локације, морате узети у обзир све начине праћења своје тренутне локације.

Уколико имате Google налог, идите у његова подешавања на вебу, затим одаберите Дата анд Privacy и Лоцатион History. Одаберите Девицес на овом налогу, што може открити неке телефоне, таблете и лаптопове на које сте заборавили. Сваки уређај с квачицом поред назива себе складишти ваше кретање у ваш Google налог.

google maps
google maps / Извор: Профимедиа

Можете кликнути Турн Off да то онемогућите, али имајте на уму упозорења: вашу локацију можда и даље бележе мобилни уређаји, Финд My Девице услуга, која вам помаже да вратите изгубљени хардвер, и Google Maps када вршите навигацију или претражујете подручје у којем се налазите. Ово подешавање историје локација више је уопштени прекидач који утиче на функције као што су Google Тимелине и могућност брзог тражења места која редовно посећујете.

На главном екрану налога на Googleu постоји још неколико места на којима се ваша локација бележи и дели: кликните Дата анд Privacy, затим Web & App Activity и у апликацијама за управљање подацима о локацији које чувају Google Maps и друге апликације и странице, затим кликните Пеопле анд Схаринг и Манаге Лоцатион Схаринг за преглед списка одређених контаката који могу да виде где се налазите преко различитих Google услуга.

Контрола праћења на мобилним уређајима

На Андроиду можете контролисати праћење локације за поједине апликације или читав уређај. Кораци се због саме природе система разликују од уређаја до уређаја, али у суштини раде исту ствар. Да бисте променили подешавања, морате доћи до локацијских услуга и у њима одредити којим апликацијама желите да дозволите приступ тим услугама или једноставно искључити праћење локације за читав уређај.

На иОС-у постоји врло слична опција. Ако у подешавањима одаберете Privacy & Security, а затим додирнете Лоцатион Сервицес, можете искључити праћење локације за телефон и све апликације на њему. Ако одлучите да функцију оставите омогућеном, можете управљати приступом појединачних апликација својој локацији путем списка испод. Као и на Андроиду, можете одлучити да ограничите апликације на праћење локације само када је одређена апликација сама покренута или да јој допустите да вас прати и у позадини.

Брисање локацијских података релативно је сложен процес, с обзиром на то да морате да проверите подешавања и белешке сваке апликације која је користила вашу локацију. За Google и његове апликације уђите у подешавања на њиховој интернет страници. Тамо бирајте Лоцатион History или Web & App Activity у оквиру Дата анд Privacy како бисте избрисали податке из Google архиве. Такође, те информације ћете моћи аутоматски да бришете након три, 18 или 36 месеци.

Apple не прати ваше кретање на исти начин, али памти листу локација које често посећујете како бисте лакше и брже дошли до њих. За брисање те листе на iPhoneu идите у подешавања уређаја и бирајте Privacy & Security, Лоцатион Сервицес, System Сервицес и Сигнифицант Лоцатионс. Тамо ту листу можете избрисати и блокирати њено попуњавање у будућности, закључује Wired.