Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Да ли сте знали да телевизором можете УПРАВЉАТИ И ПРЕКО ТЕЛЕФОНА? Ево начина...

05.05.2023. 23:11
Пише:
Србија Данас/Мондо
televizor
телевизор / Извор: Профимедиа

Престанице да тражите затурени даљински управљач и сазнајте како да управљате телевизором помоћу телефона.

Да ли сте се некада запитали како управљати телевизором преко телефона и да ли је то уопште могуће? Андроид и Apple паметни телефони су заиста моћни уређаји, а обиље доступних апликација их чини веома практичним и употребљивим у готово свим ситуацијама - од оних свакодневних до оних специфичних.

Захваљујући свестраности Андроид и иОС оперативних система, свој паметни телефон можете користити као даљински управљач за паметни телевизор.

То значи да више нећете морати да "играте жмурке" са даљинцем и нервирате се уколико га не можете пронаћи јер је пао иза кауча, загубио се испод књиге или га је неко од укућана оставио на "скривеном" месту. Поред тога, уколико је потребно да откуцате неки текст на свом телевизору, рецимо када претражујете YouTube или желите да пронађете неку нову апликацију, то ће вам бити далеко лакше да урадите преко свог мобилног телефона него преко традиционалног даљинског управљача.

Још једна од предности коришћења телефона као даљинског управљача за телевизор је и то што се веза између телефона и телевизора може остваривати преко Wi-Fi мреже, па није увек потребно да телефон усмерите ка телевизору. Штавише, на овај начин можете контролисати свој ТВ и из друге просторије, све док сте телефоном повезани на исту Wi-Fi мрежу на коју је повезан и телевизор.

televizor
телевизор / Извор: Профимедиа

Зато наставите да читате, сачувајте своје живце и сазнајте како управљати телевизором преко телефона.

Телефон као даљински управљач за телевизоре са Андроид ТВ или Google ТВ оперативним системом
Да би сте користили мобилни телефон као даљински управљач за паметне телевизоре које покреће Андроид ТВ или Google ТВ оперативни систем све што вам је потребно јесте апликација по имену Ремоте Цонтрол фор Андроид ТВ.

Ова апликација је доступна је за мобилне телефоне који користе Андроид оперативни систем верзије 4.4 или новији. У бесплатној верзији ћете повремено виђати рекламе и нећете моћи да користите гласовне команде и виртуелну тастатуру, а уколико вам ова ограничења превише сметају можете да купите Про верзију и откључате пун потенцијал апликације.

Поред телевизора са Андроид ТВ или Google ТВ оперативним системом, апликација Ремоте Цонтрол фор Андроид ТВ подржава и друдге уређаје које покреће један од наведених оперативних система, као што су Медиа Box уређаји, Set-Top-Box уређаји, Streaming Стицк уређаји и слично.

Важно је да знате да Андроид и Андроид ТВ нису исто и да ова два оперативна система не треба мешати. Андроид ТВ је у потпуности прилагођен телевизорима, тј. великим екранима који нису осетљиви на додир и даљинском управљачу. Уз то, апликације за Андроид ТВ су другачије дизајниране како би се максимално искористио простор на екрану, те да би се олакшало коришћење без екрана осетљивог на додир. Управо због тога што су ова два назива многи мешали, компанија Google је одлучила да Андроид ТВ промени име у Google ТВ.

Пре него што на свој телефон или таблет рачунар инсталирате Ремоте Цонтрол фор Андроид ТВ апликацију, уверите се да су телевизор и телефон (или таблет) повезани на исту Wi-Fi мрежу. Након тога, у Google Play продавници пронађите и инсталирајте Ремоте Цонтрол фор Андроид ТВ.

Сличне апликације су доступне и за Apple iPhone телефоне и можете их преузети са Apple App Сторе електронске продавнице.

Сада када знате како преко телефона управљати телевизором који користи Андроид ТВ или Google ТВ оперативни систем, можда ће вас занимати како то исто можете урадите и у случају да ваш ТВ не користи ниједан од ова два оперативна система.

Како користити телефон као даљински управљач за Самсунг, ЛГ и друге телевизоре који не користе Андроид ТВ или Google ТВ оперативни систем

У случају да имате паметни телевизор који не користи Андроид ТВ односно Google ТВ оперативни систем, нема разлога за бригу. Наиме, велики произвођачи телевизора имају своје апликације помоћу којих можете управљати телевизором преко мобилног телефона, а које су доступне за iPhone и Андроид телефоне.

Примера ради, новијим моделима Самсунг телевизора можете управљати уз помоћ Самсунг SmartThings апликације, док новијим моделима ЛГ телевизора можете управљати уз помоћ ЛГ ThinQ апликације.

Имајте у виду да није редак случај да један произвођач телевизора има више апликација за управљање телевизором преко телефона, где свака апликација функционише са одређеним серијама телевизора. С тим у вези, предлажемо вам да прочитате корисничко упуство које сте добили уз свој телевизор или да детаљно прочитате опис апликације коју планирате да преузмете са Google Play односно Apple App Сторе електронске продавнице.

Вреди напоменути да постоје и апликације независних компанија које су намењене само одређеној марки телевизора, као што је то нпр. Ремоте фор ЛГ: Смарт Ремоте апликација за ЛГ паметне телевизоре која покрива готово све моделе направљане од 2012. година па до данас.

Шта ако телефон као даљински управљач неће да ради?

Уколико имате проблем са упаривањем телефона и телевизора до решења можете доћи користећи следеће методе:

  • Проверите Wi-Fi везу на телевизору и телефону - да би управљали телевизором преко мобилног телефона, оба уређаја морају бити повезана на исту бежичну мрежу. У менију телевизора пронађите подешавања Wi-Fi везе и проверите да ли је телевизор повезан на исту Wi-Fi мрежу на коју је повезан и телефон.
  • Проверите да ли апликација на телефону има све потребне дозволе - поједине апликације захтевају приступ информацијама о локацији или приступ меморији телефона како би могле неометано да функционишу. Проверите да ли сте својој апликацији за управљање телевизором омогућили да користи све потребне ресурсе.
  • Проверите да ли апликација подржава ваш модел телевизора - ниједна апликација не подржава баш све моделе телевизора. Чак и у случају да је апликација намењена само одређеном бренду телевизора, то не мора нужно да значи да ће подржати сваки телевизор тог бренда. Прочитајте документацију апликације како бисте се уверили да апликација подржава ваш модел телевизора.

Када је потребно да користите ИР диоду?

Уколико не можете да пронађете апликацију која подржава ваш ТВ, успех управљања истим помоћу телефона зависи искључиво од тога да ли ваш телефон поседује ИР диоду. Нажалост, нећете је пронаћи на моделима произвођача као што су Apple и Самсунг, али хоћете ако сте купили Huawei или Xiaomi.

На Huawei телефонима, апликација за управљављање уређајима зове се Смарт Ремоте, док је на Xiaomi уређајима у питању Ми Ремоте, а поступак додавања телевизора је готово исти. Све што је потребно да урадите јесте да отворите апликацију, додате нови даљински управљач, одаберете уређај којим желите да управљате (у овом случају ТВ), а затим пронађете име произвођача вашег телевизора. Након тога, све што је потребно да урадите јесте да пратите упутство повезивања, односно да покушавате да упалите ТВ разним решењима која вам се нуде, све док не будете успешни.