Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Од Walkmana до Гаме Boya... Ово су култни технолошки преокрети по којима памтимо осамдесете!

21.08.2018. 14:04
Пише:
Србија Данас/б92
Apple Macintosh
Apple Мацинтосх / Извор: Фото: Youtube printscreen/LGR

Да ли их се сећате?

Ово је преглед технолошких уређаја из осамдесетих година прошлог века које ћемо памтити:

Ако вам је ово активирано ОЧЕКУЈТЕ ВЕЋИ РАЧУН! Није довољно само да искључите интернет у иностранству

"Walkman" 

НЕ ОСТАЈЕ "СЕЕН": Постоје 3 трика како да ПРОЧИТАТЕ ПОРУКУ на Фејсбуку БЕЗ УЛАСКА у њу (ФОТО)

Мало је уређаја са којима ћемо одмах повезати осамдесете као што је то Sonyjev преносни музички плејер "Walkman". На тржиштима Сједињених Америчких Држава и Велике Британије мало јапанске технике појавило се 1980. године, а на подручје бивше Југославије је у већим количинама почело да пристиже средином те деценије. "Walkman" је био и питање престижа и уређај који нас је ослободио везаности за радио, телевизор или грамофон. Уједно је био и претходник МП3 плејера, iPoda и других сличних уређаја. 

ЦД

CD
ЦД / Извор: Профимедиа

Гласовна асистенткиња СИРИ ускоро ће моћи да препозна са ким разговара!

Заједнички производ Sonyja и Пхилипса претио је да ће у историју послати до тада недодирљиве грамофонске плоче и касете. Прве су успеле некако да се одрже (и да се врате у моду), док ове друге данашња деца не знају ни да користе. На ЦД не само што сте могли да "нарежете" музику, већ и игрице, видео записе и датотеке у дотад незамисливој количини за тако компактан формат.

"Мицрософт Windows" 

Microsoft logo
Microsoft лого / Извор: Профимедиа

РОК ДО 12. ДЕЦЕМБРА: Важно упозорење! Ваше слике, поруке, аудио снимци на Whats App-u... КАКАВ ШОК!

Данас најпопуларнији оперативни систем за рачунаре, ондносно његово прво издање - Windows 1.0, појавио се у новембру 1985. године. Осмишљен да би парирао Епловом софтверу, први Windows је био битно другачији од данашњих по томе што је више био надоградња оперативног система МС-ДОС него самостални графички интерфејс. Ипак, Windows је и тада нудио препознатљиве апликације као што су "Паинт", "Цонтрол Панел" и "Нотепад". 

"Apple Мацинтосх" 

Apple Macintosh
Apple Мацинтосх / Извор: Фото: Youtube printscreen/LGR

ОВО МОРАТЕ РАДИТИ: Преко 90 процената Gmail корисника не користи верификацију у два корака

Епл уређаји данас су синоним за паметан дизајн и висок квалитет израде. Међутим, током осамдесетих ту репутацију су тек почињали да стварају. Први Епл Мацинтосх у продају је пуштен у јануару 1984. године. Осмислио га је суоснивач те компаније Стив Џобс и назвао према врсти јабука коју је његов колега Џеф Раскин највише волео. Показало се, међутим, да ће то постати први велики корак Епла ка глобалном успеху.

ВХС вс Betamax 

Kaseta
Касета / Извор: Профимедиа

Ова тастатура нема СЛОВА и БРОЈЕВЕ, а свако би волео да је има! (ВИДЕО)

Људи који су осамдесетих година гледали кућни видео били су подељени на две велике, међусобно често супростављене групе. Једни су заговарали ВХС формат, други Betamax. ВХС је на крају однео победу захваљујући паметнијој интеграцији са растућим тржиштем камкордера. Међутим, то није тако дуго трајало, пошто су оба формата убрзо засенили прво ЦД, а затим и ДВД. 

"ИБМ 5150" 

IBM 5150
ИБМ 5150 / Извор: Фото: Youtube printscreen/LGR

ИАКО ЈЕ ЗАБРАЊЕН, ГУГЛ ЖЕЛИ ДА ОСВОЈИ КИНУ! Покрећу игрицу на НАЈВЕЋОЈ кинеској друштвеној мрежи!

Осамдесетих година тржиштем десктоп рачунара за кућну употребу нису доминирали ни Епл, ни Микрософт. Та титула је припадала ИБМ-у. Иако примитиван по данашњим стандардима (64КБ РАМ-а, 16-битни процесор на 4,77 MHz)... са ценом од око 2.000 америчких долара, модел ИБМ 5150 помогао је ширењу рачунара изван искључиво пословног окружења. Пример "Великог плавог" копирали су безбројни произвођачи, након чега су рачунари убрзо постали свеприсутни.

"Моторола DynaTAC 8000x" 

Motorola DynaTAC 8000x
Моторола DynaTAC 8000x / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Блоомберг

ИСПОВЕСТ ОЧАЈНЕ МАЈКЕ: Уградили смо камеру у ДЕЧИЈУ СОБУ, а онда се мој НАЈВЕЋИ СТРАХ остварио...

Телефони су данас свеприсутни, али током осамдесетих година то нису били. Међу првим популарнијим моделима, препознатљивим по томе што су обликом личили на цигле, био је Моторолин "DynaTac 800x", у продају пуштен 1983. године. Био је далеко тежи (785 грама) и већи (25 центиметара дуг) од било чега што бисмо ових дана назвали мобилним телефоном. Ипак, могли сте да га користите за телефонирање као и било који мобилни телефон данас. 

"Clapper"

Данас се много прича о "паметним кућама", као о нечему новом и занимљивом. Међутим, концепт хиперповезаних зграда потиче управо из осамдесетих година прошлог века. Електронски уређај под именом "Clapper" омогућавао је управљање кућном расветом и звуком, без додиривања прекидача.

"Гаме Boy" 

Гледате порниће и још вам плаћају за то? Звучи одлично, а ускоро ће бити и МОГУЋЕ! Ево како!

Први Нинтендов "Гаме Boy" пуштен је у продају 1989. године. Био је права сензација, донекле упоредива са "Walkmanom". Одједном више нисмо морали да седимо за рачунаром како бисмо се играли, већ смо то могли да радимо било где и било када, све док је батерија трајала. А када су се појавила издања игара Тетрис и Супер Марио Ланд, "Гаме Boy" је био спреман да постане културна икона. 

"ZX Спецтрум" и "Commodore 64"

Commodore 64
Commodore 64 / Извор: Фото: Youtube printscreen/LGR

 

Укуцајте НАПОЛА МИ УТЕРАЈ на Јутјубу - искочиће вам НЕВЕРОВАТНА ствар! (ВИДЕО)

ZX Спецтрум и Commodore 64 су многима отворили врата, не само програмирања, већ и компјутерских игара. Уједно су одговорни и за почетак бума те гране индустрије софтвера. ZX Спецтрум је настао из фрустрације Клајва Синклера, када је изгубио посао са BBC-jem. Тај рачунар је омогућио стварање и играње игара на дотад незамисливом нивоу. Commodore 64 се, с друге стране и данас сматра најпродаванијим персоналним рачунаром свих времена. Био је веома популаран и на подручју целе бивше Југославије.