Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЋЕ ВАМ ОЛАКШАТИ ЖИВОТ: Ево 10 трикова за рад на WINDOWS 10 платформи

17.01.2020. 16:52
Пише:
Србија Данас / PCPress
Windows 10
Windows 10 / Извор: Профимедиа/илустрација

Ту су неки стари али и нови трикови...

Без обзира да ли користите Windows 10 већ годинама или сте нови корисник, постоји много нових и старих трикова, савета и скривених функција који ће олакшати свакодневно коришћење лаптоп или десктоп рачунара. Издвојили смо за вас девет за које сматрамо да су изузетно корисни и које ћете моћи да користите у свакодневном раду.

Windows 10
Windows 10 / Извор: Профимедиа/илустрација

1 – Брзо минимизирајте све отворене прозоре осим активног

Ако Вам је десктоп постао претрпан са превише отворених прозора и апликација, а желите да се концентришете привремено само на један, постоји лак начин да то урадите.

Ово је посебно корисно ако користите лаптоп, где су екрани углавном мали у односу на десктоп рачунаре.

МЕЊАЈУ СЕ ВРЕМЕНА: Представљен округли мобилни телефон (ФОТО)

МЕЊАЈУ СЕ ВРЕМЕНА: Представљен округли мобилни телефон (ФОТО)

МОЖДА СУ БУДУЋНОСТ: Анимиране вести су почетак еволуције информативног програма

МОЖДА СУ БУДУЋНОСТ: Анимиране вести су почетак еволуције информативног програма

НАЈАВЉЕНА: Нова игра из "Лорд оф the Рингс" франшизе ускоро стиже

НАЈАВЉЕНА: Нова игра из "Лорд оф the Рингс" франшизе ускоро стиже

Кликните мишем у врху прозора који желите да задржите (титле бар) и држећи миша и даље притиснутим, брзо мрдните лево десно, као да желите да га протресете.

Након само пар брзих померања лево десно, сви прозори осим постојећег ће се минимизирати, остављајући само онај који сте протресли.

2 – Брзо отворите секундарни Старт мени

Да би сте отворили Старт мени, потребно је да кликнете на Windows иконицу у доњем левом углу или на тастатури. То је лако, то сви знају и користе свакодневно.

Али постоји и други старт мени, који убрзава и олакшава приступ важним функцијама као што су Command Промпт, Цонтрол Панел или Таск манагер и остале.

Да би сте приступили овом менију, кликните Windows дугме на тастатури X, дакле Windows X.

3 – Направите снимак екрана

Ако нисте скоро направили screenshot на Вашем лаптоп или десктопу, лако је заборавити како се то ради. А ова опција свима затреба пре или касније. Постоји барем 8 различитих начина како да направите снимак екрана на Windows 10. Навешћемо неке.

Ако желите да лако и брзо направите снимак целог екрана, најлакши начин јесте да у истовреме кликнете на тастатури на Windows дугме Принт Сцреен. Снимак ће бити сачуван у Пицтурес – Screenshot фолдер (на српском Слике – Снимци екрана).

Али ако желите да сачувате снимак само неког дела екрана, кликните на Windows Shift С да бисте отворили алатку Снип анд Sketch (Одсечак и скица).

Кликните и селектујте део екрана који желите да сачувате. Снимак ће се сада наћи у Цлипбоард-у, али можете кликнути на иконицу обавештења на Таск бару (задња у низу) и ту отворити снимак у Снип анд Sketch програму.

Снип анд Sketch има бројне мале функције које Вам могу бити од користи, као оловка, бојица, могућност да исечете снимак итд.

4 – Искључите звуке обавештења за апликације

Може бити баш нервирајуће када се у току рада, ниоткуда, зачује неки звук, као да Вам Windows шаље неко обавештење које нисте ни желели нити вам треба. Као и на мобилном телефону и на Windows 10 постоје звуци обавештења за разне апликације. У неким случајевима ово може бити и корисно. На Вама је да одлучите ако желите неки звук обавештења да задржите.

Имате две опције: да искључите сва обавештења или само нека.

Да бисте искључити сва обавештења идите на Подешавања – Систем – Обавештења и радње. Одчекирајте Обавештења апликација и више их нећете чути.

Ако ипак желите да неке задржите, онда скролујте на доле и у листи апликација одлучите шта желите са неком да урадите.

5 – Где сам оно беше стао (или радио сам то прекјуче)

Windows Тимелине (временска линија) је веома корисна опција. Омогућава Вам да видите шта сте радили неког дана у прошлости (до 30 дана са Microsoft налогом, мање без налога) и наставите тамо где сте стали. Windows Тимелине је дакле временска линија Ваших активности у Windows 10-ки.

Отвара се кликом на Windows Таб. Оно што је још посебно добро је што можете груписати повезане апликације и радње.

Мали недостатак је то што у овом тренутку нису баш све апликације подржане да се појаве у Тимелине.

Ипак, и без тога, сигурни смо да ће Вам ова опција понекад затребати и послужити у неком тренутку.

6 – Повежите мобилни телефон са Windows-om

Преузмите Microsoft-ovu апликацију Your Пхоне Цомпанион – Линк то Windows за Андроид телефоне и помоћу ње повежите мобилни телефон и ПЦ. Ова апликација Вам омогућава да отворите, видите, копирате и делите фотографије са мобилног телефона, као и да шаљете, примате и видите СМС поруке директно са Вашег компјутера.

Прилично занимљива могућност, посебно ако шаљете доста СМС порука у току дана.

7 – Помозите Вашим очима – укључите Тамну тему Windows-a

Светлије боје напрежу очи. Ако гледате у компутерски екран увече пре спавања, хормон мелатонин који се природно лучи увече, одлаже своје дејство, јер га бела боја са екрана „вара“ да је дан још увек у току. Због тога многи људи имају проблем са спавањем, никако несхватајући шта их мучи. Барем два сата пре спавања не бисте требали да гледате у екран било ког уређаја. Као помоћ у овој ситуацији можете да урадите неколико ствари.

Прво укључите Тамну тему Windows-a. Идите на Старт – Подешавања – Персонализација – Боје и изаберите Тамну боју као избор.

Ово не значи да ће сви прозори постати тамни, али доста њих хоће.

Ако желите да у највећем могућем степену заштитите Ваше очи од напрезања користите апликацију НегативеСцреен, у комбинацији са Тамном темом.

Такође, постоји и опција Ноћно светло Подешавања – Систем – Екран. Међутим, колико смо ми видели, не ради у свим апликацијама, на пример Word, па је НегативеСцреен ипак боља опција за вечерњи рад на рачунару, по нашем мишљењу.

8 – Искључите позадинске апликације на лаптопу

Апликације које раде у позадини на Вашем лаптопу могу да примају информације, шаљу обавештења, ажурирају се чак и када их Ви не користите. То може бити корисно, али у исто време троши батерију и системске ресурсе.

Да бисте видели које апликације раде у позадини идите на Подешавања – Приватност – Апликације у позадини.

Имате опцију да једноставно једним потезом искључите све апликације које раде у позадини. Или изаберите само неке које Вам не требају.

Оптимизација лаптопа за најбоље перформансе подразумева и разне друге радње. Ако не желите да се бавите тиме сами, посетите Све за комп сервис лаптопова, где ће Вам искусни сервисери помоћи да Ваш лаптоп пружи свој максимум.

9 – Смањите одвлачење пажње са Фоцус асистентом

Може бити фрустрирајуће када, у моменту док покушавате да се концентришете на неки важан посао, искочи обавештење од неке апликације.

На срећу, постоји решење и за то!

Идите на Подешавања – Систем – Помоћ за концентрацију (на енгл. Фоцус Assist). Изаберите између 3 опције:

Искључено (примајте сва обавештења)
Само приоритет (Примајте изабрана обавештења)
Само аларми (Сакријте сва обавештења, изузев аларма)
Можете такође подесити да се ова опција укључује или искључује у одређено време.

Бонус трик!

Да ли сте знали да можете инсталирати апликације на ваш Андроид телефон – преко Windows-a ? Довољно је само да сте на телефону улоговани са Gmail налогом, као и на рачунару.

Након тога, једноставно изаберите апликацију на Гооогле Play коју желите и кликните инсталирај. Под условом да је Ваш мобилни телефон повезан са интернетом, апликација ће бити одмах инсталирана.