Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Познато када можемо очекивати 5Г мрежу У СРБИЈИ!

18.11.2022. 07:39
Пише:
Србија Данас/Мондо
5g mreža
5г мрежа / Извор: Профимедиа

На телекомуникационом форуму Телфор у Београду, домаћи оператори су демонстрирали 5Г технологију и говорили о будућности ове мреже у Србији.

На јубиларном 30. телекомуникационом форуму Телфор, домаћи оператори су у хотелу Crowne Плаза демонстрирали могућности 5Г технологије. Присутни су имали прилику да прате спортске, практичне и сигурносне активности које користе 5Г мрежу.

Гледалац ће бити режисер

Телеком Србија и компанија Ericsson демонстрирале су могућности корисничког искуства обогаћеног 5Г технологијом приликом праћења спортских или других забавних садржаја. Могућности су демонстриране помоћу посебне мобилне апликације, тако што су присутни уживо пратили футсал меч, бирајући из ког угла желе да га гледају, пошто је око самог терена постављено шест специјалних камера.

Емитовање видео сигнала са свих камера на екран телефона омогућила је 5Г технологија и то без кашњења, будући да 5Г тренутно преноси велике количине података. Такав приказ доприноси потпуно новом искуству праћења утакмица, било да се гледалац налази на самом стадиону или негде другде.

5g mreža
5г мрежа / Извор: Профимедиа

"Нова димензија корисничког искуства јесте да корисник може да седне у редитељску столицу и да сам бира на који начин жели да прати омиљене садржаје – да мења камеру и погледа гол или фаул из другог угла, да врати снимак и одмах погледа шта се десило на другој страни терена, да изабере играча или судију и да прати утакмицу као да је на терену, или да буде део неке позоришне представе на један потпуно нови начин, где представу може пратити из различитих углова. Могућности су заиста неограничене, и Телеком Србија наставиће да предводи дигиталну трансформацију у региону и да својим корисницима омогућава оно најбоље од иновативних дигиталних решења", изјавила је Натали Делић, извршна директорка за стратегију и дигитал Телекома Србија.

Управљање на даљину и проширена реалност

На конференцији коју је одржао Yettel у сарадњи са компанијом ЦЕТИН, присутни су имали прилику да виде како изгледа управљање на даљину помоћу 5Г технологије. У првом примеру, познати српски YouTuber Циле СТ је из Научно-технолошког парка у Чачку даљински управљао аутомобилом који се налазио на бини, односно на раздаљини од 150 километара. "Кроз ово креативно решење, желели смо да јавности објаснимо практичну примену знања у области дигитализације и 5Г окружења", истакао је проф. Владимир Младеновић са Факултета техничких наука у Чачку.

Додатно, приказан је и рад дрона за надгледање српско-израелског стартапа Easy Аериал, са развојним тимом из Србије, за чије је решење 5Г технологија са одсуством кашњења, великим протоком и могућности процесирања података на базној станици изузетно важна. Циљ оваквог надгледања је да се омогући напредан, паметан и поуздан видео-надзор и инспекције и да због тога, највећу примену има у системима хитних служби, као што су хитна помоћ, ватрогасци и ваздухопловство. Easy Аериал дронови надгледали су чак и утакмицу Супер Bowl-a, а користили су их полиција, ватрогасне службе и ваздухопловство у САД.

На догађају су демонстриране и Huawei АР наочаре које користе предности 5Г мреже. Присутни су имали прилику да виде како је помоћу проширене реалности могуће давање инструкција из канцеларије техничару који се налази на терену, у реалном времену. Помоћу ове технологије, техничар у канцеларији на рачунару види исто што и техничар на терену, а уколико је потребно, техничар у канцеларији може поделити свој екран како би техничар на терену, на пример, могао да прочита упутство.

"Мрежа пете генерације нуди веће брзине, мања кашњења и већи капацитет у односу на 4Г. То је као ауто-пут са осам трака у односу на локални пут. Десет пута већа брзина у комбинацији са многоструко већим капацитетом омогућава развој разноврсних паметних решења за бољи квалитет живота и пословања, заснованих на истовременој комуникацији стотине уређаја и апликација“, навео је Пјер Вучковић, директор за стратегију, планирање и развој мреже у ЦЕТИН-у, који ће градити мрежну инфраструктуру пете генерације.

Када ће 5Г стићи у Србију

Када је у питању Телеком Србија, "аукција за 5Г биће следеће године, а кључно је да че Телеком одмах покрити значајан део територије Србије са сигналом, али такође и са сервисима", рекао је Владимир Лучић, генерални директор компаније. "Спремни смо на два начина - уложили смо у инфраструктуру, и оптичку и базних станица, а пуно тога радимо када крене 5Г да људи виде бенефите самих сервиса".

Yettel је рекао да увелико тестирају 5Г, али да су предуслови за увођење ове мреже регулаторне и техничке природе. Како је навео Пјер Вучковић, иако ћемо ускоро имати прилику да видимо 5Г потпомогнут ЛТЕ технологијом, самостална комерцијална 5Г мрежа се не очекује пре 2025. године.