Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ВАС GOOGLE СЛУША И КАД НЕ КОРИСТИТЕ ТЕЛЕФОН? Да, и ево како то зауставити

23.02.2024. 18:44
Пише:
Србија Данас/ Курир
Mobilni telefon
Мобилни телефон / Извор: Профимедиа

Легално или не?

Да ли сте икада видели да се огласи појављују на web локацијама и на друштвеним мрежама о нечему о чему сте управо причали? Сигурно јесте безброј пута, и сваки пут се најежите. Али ако ово никада нисте искусили, очекују вас шокантне вести.

ХИТНО ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ КОРИСНИЦИМА GOOGLE CHROME: Влада упозорила да су критичне све платформе, али постоји начин да се заштититеGoogle Chrome

ХИТНО ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ КОРИСНИЦИМА GOOGLE CHROME: Влада упозорила да су критичне све платформе, али постоји начин да се заштитите

Битцоин Minetrix и Смог - крипто токени чија потенцијална експанзија не познаје границеKriptovaluta

Битцоин Minetrix и Смог - крипто токени чија потенцијална експанзија не познаје границе

ТЕЛЕГРАМ ДОБИЈА НОВУ ФУНКЦИЈУ: Апликација корисницима сад нуди још већу приватност порукаtelegram

ТЕЛЕГРАМ ДОБИЈА НОВУ ФУНКЦИЈУ: Апликација корисницима сад нуди још већу приватност порука

Google вас може или не мора слушати ако имате iPhone, али ако користите Андроид, готово сигурно слуша вас. То је зато што Google асистент одговара на ваше гласовне команде. Ово је невероватно згодно, али значи да вас телефон слуша све време тако да зна када да одговори.

ЗАШТО ВАС ТЕЛЕФОН СЛУША?

Према произвођачима телефона, ваш телефон вас првенствено слуша тако да гласовни асистенти попут Google Assistant-a могу да извршавају вербалне команде. Да би ово функционисало, ваш телефон мора да слуша или неће реаговати када кажете "Хеј Google". Међутим, ово није једини разлог.

Нажалост, овде постоји и угао профита. Андроид, који је у власништву Google-a, користи ове информације да прави маркетиншке профиле клијената и приказује нам релевантне огласе. Баш као што Google прати вашу историју претраге, он прикупља и ваше гласовне податке да би персонализовао огласе према вашим интересовањима. Ово помаже оглашивачима да зараде више новца, али је то велика брига за приватност за многе људе, и то са добрим разлогом.

РИЗИЦИ ДА БУДЕТЕ ПРИСЛУШКИВАНИ

Не можете никоме поверити своју приватност. Иако компаније могу обећати да неће злоупотребљавати ваше податке, неко би им их могао украсти. Сајбер криминалци могу да искористе ваше осетљиве податке да вас уходе, уцењују или преваре и да ослободе све врсте "хаоса".

Поред тога, владе могу натерати компаније да им предају ваше податке, дајући им још више моћи и видљивости у животима људи. У неким земљама то може довести до тога да људи буду прогањани зато што говоре ствари са којима се не слажу.

ДА ЛИ ЈЕ ПО ЗАКОНУ ДА ВАС GOOGLE СЛУША?

Google се суочио са бројним тужбама у којима су га тужиоци оптужили да незаконито слуша кориснике. Ни ови снимци нису толико приватни као што бисте се надали. У 2019. је откривено да је Google дао партнерима приступ својим гласовним снимцима. Они су чак укључивали случајне снимке који садрже осетљиве или откривајуће информације. Према компанији, она дели мали проценат снимака са партнерима како би помогли у побољшању својих услуга.

Иако то звучи као лош изговор, Google обично успева да избегне сваки повратни ударац од оваквих скандала због ситних слова. Незаконито је да вас апликације слушају без вашег пристанка, али технички пристајете на то када прихватите Google-ove услове и одредбе. Ово чини легалним да вас компанија слуша преко вашег телефона.

Уз то, свака апликација може да вас слуша нелегално ако има приступ вашем микрофону. Ово се обично дешава када преузмете лажне апликације (шпијунски софтвер) или је застарела апликација заражена малвером. Да бисте смањили ризик да вас апликације шпијунирају, најбоље је да прегледате дозволе за све своје апликације и уклоните приступ микрофону за апликације којима то није потребно. Такође можете да промените подешавања дозвола да бисте дозволили приступ микрофону само када користите апликацију.

ДА ЛИ GOOGLE УВЕК СЛУША?

Ако је легално да вас Google слуша, да ли то ради стално? Укратко, да. Ваш телефон технички увек слуша. Google асистент је увек активан тако да може да покупи "речи буђења" за које је програмиран да препозна и почне да извршава гласовне команде.

То не значи да Google игнорише све остало што кажете. Такође може бити у потрази за другим "кључним речима" које може користити за побољшање вашег маркетиншког профила. Због тога видите огласе о стварима о којима причате иако их нисте тражили на свом телефону.

Google прислушкивање је мањи проблем ако сте корисник iPhone-a јер нема монопол над подацима на Apple уређајима. Уз то, Apple такође није светац. Такође се суочио са тужбама за илегално снимање људи са Сири.

Велике технолошке компаније ће тврдити да то само побољшава ваше искуство куповине на мрежи, али то је и даље велика брига за приватност. Не можете веровати странцима све што кажете сваки дан, без обзира на компанију која може да заради на томе. То такође значи да би сајбер криминалац могао да слуша снимке вашег телефона ако хакује ваш Google налог или их украде са Google-ovih сервера у случају повреде података.

ГДЕ ПРОНАЋИ СВОЈЕ GOOGLE СНИМКЕ?

Google вам омогућава да чујете и избришете разговоре које сте водили са Google помоћником чак и оне за које можда нисте ни знали да сте водили. Овим гласовним снимцима можете приступити преко свог налога. Можете их пронаћи у апликацији Google на телефону или на страници Моја активност на свом Google налогу у web прегледачу.

КАКО ПРОНАЋИ СВОЈЕ GOOGLE СНИМКЕ У BROWSERU?

  1. Идите на страницу Моје активности на Google-u и кликните на Активност на webu и у апликацијама.
  2. На страници Активности на webu и у апликацијама кликните на Управљај свим активностима на webu и у апликацијама.
  3. Кликните на Филтрирај по датуму и производу.
  4. Изаберите Асистент, затим Претрага звука и кликните на Примени.
  5. Овај филтер ће приказати све ваше гласовне активности са Google-om. Сви уноси са снимком гласа ће имати икону микрофона поред себе. Можете кликнути на Детаљи да видите када је снимљено или користити Прикажи снимак да га преслушате. Кликом на дугме X десно од снимка ћете га избрисати.

КАКО ПРОНАЋИ СВОЈЕ GOOGLE СНИМКЕ У АПЛИКАЦИЈИ НА ТЕЛЕФОНУ?

  1. Отворите апликацију Google, кликните на икону свог профила на врху и изаберите Управљајте својим Google налогом.
  2. На траци менија на врху додирните Подаци и приватност, а затим изаберите Активност на webu и у апликацијама.
  3. На страници Активности на webu и у апликацијама додирните Управљај свим активностима на webu и у апликацијама.
  4. Померите се надоле, изаберите Филтрирај по датуму и производу, а затим изаберите Помоћник и Претрага звука да бисте приказали све гласовне снимке повезане са овим налогом.
  5. Видећете листу свих ваших гласовних активности на Google-u. Сви уноси са снимком гласа ће имати икону микрофона поред себе. Додирните Детаљи да бисте видели када је запис снимљен, а можете користити Прикажи снимак да га преслушате. Додиром на дугме X са десне стране снимка ћете га избрисати.

КАКО СПРЕЧИТИ GOOGLE ДА ВАС СЛУША - ВОДИЧ КОРАК ПО КОРАК

Можете да предузмете неколико корака да спречите Google да прислушкује ваше разговоре. За почетак, можете рећи Google-u да не снима никакве гласовне и аудио активности. Идите на страницу Активности на webu и у апликацијама и опозовите избор у пољу за потврду поред "Укључи гласовне и аудио активности."

Ако искључите ово подешавање, телефон неће чувати аудио улазе из Google помоћника, Претраге и Мапа. Да ли ово спречава друге апликације да вас слушају? Не.

Не можете никоме поверити своју приватност и можда ћете желети да предузмете још више корака како бисте били сигурни да вас нико не слуша без ваше дозволе. Сигурнији приступ је уклањање приступа микрофону за све апликације којима није потребан и деактивирање виртуелних помоћника.

КАКО СПРЕЧИТИ GOOGLE ДА ВАС СЛУША НА АНДРОИДУ?

ИСКЉУЧИТЕ GOOGLE АСИСТЕНТА

Први корак је да онемогућите Google помоћник у апликацијама Google претрага, Мапе и Андроид Ауто. Искључивање је једноставан процес, али се може мало разликовати од марке телефона до бренда.

  1. Идите на подешавања Google помоћника у апликацији за подешавања вашег Андроид уређаја - такође можете да тражите "подешавања помоћника" и требало би да се појави.
  2. Потражите опцију Опште у апликацији за подешавања и изаберите је.
  3. Пребаците прекидач да бисте искључили Google помоћник.
  4. Пратите исте кораке, али са Андроид Ауто подешавањима да бисте били сигурни да се Google помоћник не активира када користите Мапе или Андроид Ауто. У оквиру Општих подешавања кликните на откривање "Хеј Google" i уверите се да су и Хеј Google и у току вожње искључени.

УКЛОНИТЕ ДОЗВОЛЕ ЗА МИКРОФОН ИЗ АПЛИКАЦИЈА

Можете онемогућити приступ микрофону за све апликације којима то није потребно. На пример, дозвољавам само апликацијама као што су Пхоне, WhatsApp, Snapchat и Схазам да приступе микрофону. Не треба ни Facebook, Инстаграм и Google да имају приступ микрофону. Такође можете да промените подешавања да дозволите овим апликацијама да приступе микрофону само када их користите ако не желите да га потпуно искључите.

Пратите ове кораке да бисте уклонили дозволе за микрофон из одређених апликација:

  1. Отворите апликацију за подешавања телефона и изаберите Апликације.
  2. На листи апликација пронађите Google (или било коју апликацију коју желите) и изаберите је.
  3. Додирните Дозволе.
  4. Изаберите опцију микрофона.
  5. Изаберите између Дозволи све време, Дозволи само док користите апликацију, Питај сваки пут или Не дозволи. Ако изаберете Не дозволи, видећете обавештење да апликација можда неће правилно функционисати са овом поставком коју ћете морати да прихватите.

Ако имате времена, предлажемо да прођете кроз све апликације на телефону и поновите ове кораке. Ово ће затворити потенцијалне рупе у закону које Google и друге технолошке компаније могу користити да би вас саслушале.

КАКО СПРЕЧИТИ ВАШ IPHONE ДА ВАС СЛУША

Google нема исту врсту контроле над вашим подацима на иОС уређајима, у зависности од тога које Google апликације користите, можда неће слушати све што говорите. Уз то, иОС уређаји и даље имају Сири и он вас на сличан начин слуша све време. Ево како да спречите Сири и Google да вас снимају на Apple уређајима:

ИСКЉУЧИТЕ СИРИ

  1. Идите до Подешавања и изаберите Сири и претрага
  2. Додирните прекидаче да бисте искључили Слушај за „Хеј Сири“, притисните бочно дугме за Сири и Дозволи Сири када је закључан.
  3. Појавиће се искачући прозор са питањем да ли желите да искључите Сири. Додирните Искључи Сири да бисте потврдили.

ОНЕМОГУЋИТЕ СНИМКЕ ЗА GOOGLE И ДРУГЕ АПЛИКАЦИЈЕ

Такође ћете морати да забраните приступ микрофону за апликацију Google и све друге апликације којима то није потребно. Ево како да то урадите:

  1. Отворите Подешавања на свом iPhone-u
  2. Идите на Приватност и безбедност
  3. Померите се надоле и изаберите Микрофон
  4. Искључите дозволе за Google, Google помоћник (ако сте га инсталирали), Google мапе и све друге апликације којима не желите да приступите микрофону.

Предузимање ових мера требало би да вам помогне да спречите Google и друге апликације да вас слушају на вашем телефону, било да је у питању Андроид или iPhone.

Савети о приватности за заштиту података на паметним телефонима

Можете да предузмете додатне кораке да заштитите своју приватност на паметним телефонима и другим уређајима. Користите проактиван приступ приватности како бисте држали компаније гладне података и лоших актера на одстојању. Размислите о усвајању ових савета за заштиту приватности како бисте заштитили своје податке од великих технолошких компанија и трећих страна, укључујући сајбер криминалце.

  • Преузмите само проверене апликације
  • Избришите апликације које не користите
  • Проверите дозволе апликације
  • Избришите историју гласовних захтева
  • Редовно бришите историју претраге
  • Користите ВПН

Суштина: Ако сте корисник Андроид-а, Google вас вероватно стално слуша. Можда не слуша све време ако користите други оперативни систем, али велике су шансе да неко још увек покушава да вас прислушкује.

Срећом, можете да онемогућите гласовне асистенте који снимају ваш звук у подешавањима телефона. Такође можете да уклоните приступ микрофону из апликација да бисте смањили шансе да трећа страна слуша ваше разговоре.