Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта значе WD и СМР ознаке на хард дисковима

01.09.2020. 08:04
Пише:
Србија Данас / ПЦ Press
Crvena lampica
Црвена лампица / Извор: Србија Данас

Занимљиво...

Како то обично бива у корпоративном свету, скандали, малверзације и закулисне радње свој пут до јавности крећу од тужбе. Овога пута у фокус је дошао највећи произвођач хард‑дискова на свету – компанија Western Дигитал. Сва три велика (једина) произвођача, Тосхиба, WD и Сеагате, нашли су се на тапету, али је само WD примио тужбу, због нешто неодговорнијег понашања. Да ли сте и ви добили „сумњив“ диск?

NCR
НЦР / Извор: Профимедиа/илустрација

Проблем креће од Схинглед Магнетиц Рецординг (СМР) технологије уписа података на HDD која је позната по врло лошим перформансама са фајл системима који се користе у НАС уређајима. Док су Сеагате и Тосхиба прећутно угурали ове дискове у своје десктоп линије, WD је отишао даље и укључио их у своју најпопуларнију Ред серију – намењену НАС уређајима.

Прича се да је нови Linux малвер у служби руских хакера

Прича се да је нови Linux малвер у служби руских хакера

Одложен Хало Инфините

Одложен Хало Инфините

Видео игра Quake II бесплатна за преузимање

Видео игра Quake II бесплатна за преузимање

Шта је СМР

Нова Схинглед Магнетиц Рецординг технологија уведена је у свет HDD‑ova 2014. године и представља нови тип записа података на магнетни медијум. Уместо конвенционалне Перпендицулар/Цонвентионал Магнетиц Рецординг (ПМР/ЦМР) технологије где се подаци уписују у тракама један поред другог у паралелним низовима, СМР уводи другачији систем уписа и читања података. Подаци се уписују у деловима који делимично преклапају један други, нешто попут црепова на крову. Предност ове технологије је већи капацитет који се може уписати по једној плочи диска, али долази по цену перформанси. Проблем са СМР технологијом настаје приликом уписивања података на диск, јер процес уписа преклапа део постојећих података, који се онда поново морају уписати.

Ово ћемо лакше објаснити ако за тренутак замислимо Word као хард‑диск. Написали сте текст на две стране и сетили сте се да морате да промените неку реч у првом пасусу. С ПМР технологијом једноставно бисте обрисали реч и уписали нову, међутим ако Word користи СМР технологију, морали бисте да поново напишете цео пасус заједно са изменом.

Будући да СМР технологија доноси повећање капацитета од 25 до чак 50 одсто по магнетној плочи, усвојена је као нова, јефтинија технологија за HDD‑ove, јер је повећање капацитета HDD‑ova ових дана много битније од брзине. Проблем са СМР дисковима ту тек почиње. Није нека велика новост да произвођачи продају спорије производе без јасне ознаке, то се дешавало и дешаваће се. Оно што прави проблем нису само лошије перформансе већ чињеница да за адекватан рад СМР дискови захтевају засебан фирмвер/софтвер за навигацију кроз траке које се преклапају.

Три врсте СМР технологије

Хост Манагед СМР захтева хост рачунар који издаје команде драјву да би функционисао како треба. Овај тип СМР дискова најчешће се користи у cloud серверима јер захтевају контролу велике количине HDD‑ova, па засебно задавање хост команди СМР HDD‑u не представља проблем. Хост Aware СМР омогућава да СМР дискови могу да одговарају на хост команде или на регуларне команде, па овом типу не треба посебан софтвер, али његово коришћење знатно помаже, посебно на пољу перформанси. Трећи тип СМР технологије је Девице Манагед СМР (ДМСМР) који не захтева никакве специјалне команде и систем га види као регуларан HDD.

ДМСМР је најчешће коришћена технологија, а њено функционисање је донекле ублажено коришћењем ЦМР кеша који омогућава брзи упис података и маскира спорије перформансе ових дискова. То је слично са непопуларним QLC SSD‑ovima који користе брзи СЛЦ кеш како би имали брзе перформансе за ограничену количину података. Када уписујете податке они иду у брзи кеш, пренос података се обави брзо и све је ОК, али пола сата касније и даље ћете чути драјв који користи време када није заузет и пребацује податке из брзог кеша на спорије делове. За већину корисника ово заиста није превелики проблем, штавише, добијате већи капацитет за мање новца, по цену нешто лошијих перформанси, и то само у специфичним сценаријима коришћења.

Где настаје проблем?

Коришћење ДМСМР дискова у ситуацијама када не знате да користите СМР дискове може представљати проблем, посебно у НАС окружењу. Простим тестирањем утврђено је да СМР дискови имају знатно лошије перформансе од ЦМР дискова, и то више него дупло при копирању великих фајлова. WD је, као једини од три водећа произвођача, „попио“ тужбу зато што је ова компанија продавала ДМСМР дискове у својој Ред линији намењеној НАС уређајима, без јасне ознаке да се ради о СМР дисковима.

Само лошије перформансе нису толико страшне, али коришћење СМР дискова у РАИД низовима открило је знатно озбиљнији проблем. Пошто скоро сви НАС уређаји користе неки вид РАИД низа како би се очувао интегритет података, процес поновног прављења РАИД низа у случају отказа неког диска реалан је сценарио. У тесту је један од дискова РАИД З низа замењен СМР диском како би се измерило време које је потребно да се РАИД низ опорави. Док је ЦМР дисковима било потребно између 14 и 17 сати за опоравак РАИД низа, СМР диску је требало око 230 сати или скоро 10 дана да уради исту ствар!