Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОЋ МУЗЕЈА: Наши најпознатији глумци препоручују омиљене музеје! (ФОТО)

15.05.2019. 20:29
Пише:
Србија Данас
foto
фото / Извор: Промо

Милан Марић, Марко Јанкетић, Ваја Дујовић, Вучић Перовић...

Овогодишња Ноћ музеја држаће будном београдску публику све од 16 часова до поноћи, доносећи на више од шездесет локација широм града премијерне изложбе, отварајући врата занимљивих здања и подсећајући на неке помало заборављене догађаје и људе из наше прошлости. На овогодишњи програм нису остали имуне ни бројне домаће глумачке звезде, које из богатог садржаја издвајају своје фаворите.

foto
фото / Извор: Фото: Промо

У Музеју науке и технике ове године чека вас неколико изложби, од којих је мени свакако најзанимљивија она везана за поларну светлост“, поручује један од наших најпопуларнијих младих глумаца Бојан Перић. „Одувек ме је фасцинирала та појава и једва чекам да сазнам све о њој, као и да је доживим баш ту, на Дорћолу, у нашем крају. Уз малу помоћ науке, наравно. Обавезно ћу погледати и изложбу Аналогно-дигитално, јер ме фасцинира на који начин је технологија мењала наше животе некада, а како то чини данас. А најлепше ћу оставити за крај – Музеј играчака! Он ме враћа у срећно детињство када ми је за срећу била довољна и играчка са пијаце. Посетите и ви овај шарени музеј и покажите деце шта је некада значило играти се и маштати.

foto
фото / Извор: Промо

Легендарна српска глумица Мирјана Карановић за посетиоце овогодишње Ноћи музеја има више него занимљиву препоруку. „За ову Ноћ музеја посебно вам препоручујем да посетите Битеф театар, који први пут отвара своја врата у овој манифестацији. Са поносом сам играла, и даље играм, на даскама овог позоришта и врло добро знам какве све приче крије ова зграда и колико оне могу да вам буду занимљиве. Ово наше позориште заправо је диван, узбудљив и више него жив свет који сваким својим метром одише слободом, због чега се Битеф театар одлично уклапа у овогодишњу тему Ноћи музеја, која једноставно гласи – слобода“, објашњава Карановић. „Ово ће бити и права прилика да се упознате са животом и делом јединствене Мире Траиловић, оснивачице Битеф театра, и да разумете колико је било важно, и веома тешко, за једну жену да помера границе слободе у позоришном, мушком свету. Зато отворите очи у Ноћи музеја, на сваком кораку Битефа чекају вас невероватне приче о слободи.

 

foto
фото / Извор: Промо

Њен колега, глумац Милош Влалукин, има пак своје фаворите. „Наш град је светска метропола, чувамо наслеђе из свих делова света и периода историје. Моја препорука је да посетите Војни музеј“, наводи он. „На платоу испред музеја се можете опробати у витешкој вештини - мачевању.  Згодно је да сазнате шта смете, а шта не смете да пренесете преко границе, зато посетите специјалну изложбу у УК Стари Град - Границе (не)могућег – приче са царине. А ако вас привлачи упознавање са различитим културама, обавезно посетите Музеј афричке уметности.“

 

СВИ СУ ГЛЕДАЛИ "ЋАО ДАРВИНЕ" ЗБОГ ЊЕ: Звали су је Мајка Природа, а она данас ИЗГЛЕДА ОВАКО! (ФОТО ВИДЕО)

СВИ СУ ГЛЕДАЛИ "ЋАО ДАРВИНЕ" ЗБОГ ЊЕ: Звали су је Мајка Природа, а она данас ИЗГЛЕДА ОВАКО! (ФОТО ВИДЕО)

Инспирисана слободом, темом овогодишње Ноћи музеја, глумица Јелена Ступљанин препоручује свим посетиоцима да у Ноћи музеја посете Галерију УЛУС-а у где их чека путовање у хипи-еру! „Издвојила бих изложбу Вудсток - последња утопија којом ће и Београд, заједно са целим светом, обележити пола века од култног музичког фестивала. Посебно ми је драго што ће на овој изложби бити речи о најразличитијим утицајима Вудстока који су превазишли границе музике и уметности. Била је то заиста последња утопија у којој се слобода могла осетити на сваком ћошку. Биће ми драго да публика  Ноћи музеја, макар на једно вече, осети тај дух.

 

ОВИМ ЈЕ УСРЕЋИЛА ОЦА: Миша Јанкетић је данас ПРЕМИНУО, а о потезу његове ћерке дуго ће да се прича

ОВИМ ЈЕ УСРЕЋИЛА ОЦА: Миша Јанкетић је данас ПРЕМИНУО, а о потезу његове ћерке дуго ће да се прича

Глумац Милан Марић одушевљен је Југословенском кинотеком и њеном раскошном колекцијом за коју сматра да треба да служи на понос свима нама. „Кинотека је моја препорука у Ноћи музеја и то из више разлога! На почетку, због тога што ћете моћи себи да дате одушка и својих храбрим кораком разбијете стаклени под. Али без страха, само напред! У питању је заправо уметнички рад чувеног италијанског скулптора Алфреда Пирија који се након Рима, Фиренце, Болоње и других градова спрема да изазове нашу публику. Осим тога, моћи ћете да погледате и шта је све забележио наш чувени редитељ Слободан Шијан док је трагом Алфреда Хичкока повезивао Београд и Холивуд! Права посластица за све нас филмофиле!

 

foto
фото / Извор: промо

И његов колега Марко Јанкетић већ прави свој план за суботњу авантуру: „Ја ћу ову Ноћ музеја искористити да посетим Палату Србије, некадашњу Зграду Савезно-извршног већа (СИВ), јер за ширу јавност она ретко отвара своја врата. А још је ређа прилика да је уприличена вођена тура кроз шест раскошних салона, који представљају најбоље од свих шест некадашњих југословенских република. Било да волите историју, архитектуру или уметност, мислим да је са овим београдским драгуљем нема грешке. Уз то, сигурно ћу да прошетам и до УК Стари град, да проверим шта је то припремила Управа царина Републике Србије. Њихова изложба доноси праве истините приче са граничних прелаза које често имају обрте достојне најбољих кримића! То се не пропушта!

 

МИША ЈЕ ПРЕДОСЕТИО СМРТ! Њена изјава НАЈЕЖИЛА СВЕ! Имао је мање од 50 кила када је УМРО, открила још ДЕТАЉА

МИША ЈЕ ПРЕДОСЕТИО СМРТ! Њена изјава НАЈЕЖИЛА СВЕ! Имао је мање од 50 кила када је УМРО, открила још ДЕТАЉА

Звезда бројних познатих серија Ваја Дујовић свој обилазак музеја почеће у Етнографском музеју где посетиоце чека изложба невероватних огледала. „Нека од тих огледала стара су и по цео век, а сазнаћете нешто више и о томе какву су улогу огледала имала у нашој традицији, обичајима, свакодневном животу... Осим тога, препоручила бих и обилазак Факултета музичке уметности, где би требало да се упознате са великим Петром Стојановићем. Реч је о нашем најплоднијем и најобразованијем композитору ког смо неправедно заборавили. Дођите на Ноћ музеја да откријте нова-стара лица!

 

Спој извођачких уметности, књижевности науке инспирисао је глумца Вучића Перовића: „Ове Ноћи музеја посетиоци ће имати прилику да погледају по много чему јединствен перформанс редитеља Николе Завишића. У питању је The Box 2.1, који ће своја извођења у Павиљону Цвијета Зузорићимати како за најмлађу, тако и за нешто старију публику. Толико покрета, боја, научних трикова, ласера и светлосних ефеката упрегнуто је да би вас на кратко пребацило у неку сасвим нову димензију којом на све стране одјекују Његошеве речи из 'Луче микрокозме'.“

 

foto
фото / Извор: Промо

Ноћ музеја, која се одржава уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Секретаријата за културу Града Београда, представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Цена улазница за 16. Ноћ музеја у претпродаји износи 450 РСД док ће на дан манифестације карта коштати 500 РСД. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. Једна карта за Ноћ музеја, као и до сада, важи за по један улазак на све београдске локације. Улазнице могу да се купе на свим продајним местима Тицкет Висион-а (бивши Евентим).

 

Десету, јубиларну годину заредом канал Виасат History је поносни национални спонзор манифестације Ноћ музеја. Он се налази у власништву интернационалне компаније Виасат World, која има преко 172 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз више од двадесет документарних, филмских и спортских канала, у преко 50 земаља широм света. Поред канала Виасат History, компанија је у региону присутна и са каналима Епиц Драма, ТВ1000, Виасат Explore и Виасат Натуре.

 

Како права пријатељства треба неговати, тако је и ове године, 14. пут заредом, мтс пријатељ манифестације. Као и претходних година, несебичну подршку пружају компанија Coca-Cola и штампарија Grafix као спонзори Ноћи музеја.

 

Све информације о програму 16. Ноћи музеја доступне су на званичном сајту www.nocmuzeja.rs , као и на друштвеним мрежама FacebookИнстаграм и Twitter.