Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Један од најтрагичнијих домаћих филмова снимљен је по ИСТИНИТОМ догађају: Слободан Ћустић је маестрално одиграо Кудуза, а прави УБИЦА је побегао из затвора и изгубио му се СВАКИ ТРАГ

28.03.2024. 18:59
Пише:
Србија Данас/Н.П.
Slobodan Ćustić, Bećir Kuduz
Слободан Ћустић, Бећир Кудуз / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ добој007

Љубитељи југословенских филмова, "Кудуза" сврставају у најмучније филмове, а читава прича додатно поприма језиву ноту будући да је сценарио рађен по истинитој причи...

Филм "Кудуз" спада у класике југословенске кинематографије, а снимљен је пре пуне 34 године, тачније 1989. године. Режирао га је Адемир Кеновић, а сценарио су писали Адемир Кеновић и Абдулах Сидран.

"Кудуз" спада у један од најтежих наших филмова, а свакоме ко га је барем једном погледао јасно је и зашто. Филм је снимљен по истинитим догађајима, и прати тешку судбину Јунуза Кече, у филму Бећира Кудуза, којег је маестрално одиграо Слободан Ћустић. 

Сценарио је рађен по истинитом догађају који је потресао тадашњу Југославију, будући да се ради о "свирепом убици меког срца", како су тада новинари називали Јунуза Кеча. У малом селу надомак Хаџића у Босни и Херцеговини, 1985. године болесно љубоморни Јунуз усмртио је своју супругу Расему Фазлибашић, у филму названа Бадема и чији лик тумачи Снежана Богдановић.

Badema i Bećir Kuduz
Бадема и Бећир Кудуз / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Filmski Центар Сарајево

Злочин је извршио тако што је свирепо, са чак седам убода ножем, искасапио јетру и плућа своје супруге и поломио јој три ребра, а мотив убиства била је љубомора. Након што је починио до тада незапамћен злочин на овим просторима, убица се годину дана скривао по околним шумама БиХ.

Колико се филм "Кудуз" разликује од стварне трагедије?

У остварењу Адемира Кеновића, једноставном нарацијом прати се ток догађаја који се дешавају након што Бећир Кудуз излази из затвора где је лежао због напада на полицијског службеника. По изласку на слободу, Кудуз се заљубљује у слободоумну Бадему, која жели да се преквалификује у конобарицу. Кудуз је такође приказан као човек без превеликих амбиција. Радио је физичке послове како би прехранио себе, супругу Бадему, али и њену ћерку Амелу коју је прихватио као своје дете. 

Amela, Bademina ćerka
Амела, Бадемина ћерка / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Filmski Центар Сарајево

Бећир Кудуз није марио за чињеницу да је Бадема пре њега била у браку чак пет пута, а идентитет оца њене ћерке јој је био непознат. Ипак, слободно понашање Бадеме навело га је да почне да сумња у њену верност, те се јавила љубомора...

Пред крај филма, Кудуз сазнаје да га Бадема вара са шармантим Алијом Гором (лик тумачи Бранко Ђурић Ђура), те се одлучује да је убије. На филму сцена убиства је приказана тако што Бећир проналази Бадему у камп приколици и иза затворених врата, након краћег комешања убија супругу, стварност је ипак била далеко бруталнија.

Slobodan Ćustić, Bećir Kuduz
Слободан Ћустић, Бећир Кудуз / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ добој007

Полиција је Расему пронашла у закључаној соби, а њено беживотно тело лежало је на поду поред кревета. Испод ње је био покривач натопљен крвљу. Те ноћи полиција је у Расеминој ташни нашла и документ о разводу брака од Кече. Након што је починио ужасан злочин, и у стварном животу и на филму, убица је побегао, те је успео пуних годину дана да се скрива по шумама у околини Хаџића. После годину дана, ухапшен је и смештен у затвор у Фочи.

Расема Фазлибашић, односно Бадема Кудуз, била је жена за коју је Кечо рекао да је "волео више него себе“, а амбивалентност његове личности најбоље је показана преко бруталности и невероватне љубави коју је Кечо развио према Расеминој ћерки Санели.

- А море л' се, болан, сањат' оно чега нема?- речи су које је Јунуз Кечо наводно изговорио редитељу Адемиру Кеновићу када га је посетио у затвору у Фочи 11. 7. 1988. године.

Alija Goro, Badema
Алија Горо, Бадема / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Klasik

Како се даље наводи, затворски психолози су Јунузу дали дијагнозу "дебила", а занимљиво је да је управо Кечо био прва особа која је у затвору погледала филм "Кудуз". Том приликом је наводно рекао да му је велика жеља да што више људи погледа филм, јер се у њему налазе разлози због којих је усмртио своју супругу иако ју је волео, рекавши "Кудуз није крив".

Свирепи убица успео да побегне из затвора

Почетком деведесетих, тачније 1993. године Јунуз Кечо успео је да побегне из затвора у Фочи. Дуго се није знало где је побегао и да ли је жив, а касније се сазнало да је све време живео са својом пасторком Санелом, чијој је мајци одузео живот. Према неким писањима, у августу 1993. године Санела, тада четрнаестогодишњакиња, и педесетогодишњи Кечо су погинули од снајперског метка у селу Гојковац надомак Лепенице. Пронађени су мртви на ливади, држећи се за руке, а сахрањени су на гробљу "Мокрине“ једно поред другог.

Bećir Kuduz
Бећир Кудуз / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Filmski Центар Сарајево

Улоге у филму "Кудуз" тумачила велика имена југословенске кинематографије

Поред Слободана Ћустића који је тумачио насловну улогу, Снежана Богдановић се посебно истакла у улози Бадеме. За ову улогу глумица је освојила Златну арену у Пули 1989. године за најбољу глумицу.

Поред Ћустића и Богдановићеве, у филму се појављује и покојни Мустафа Надаревић у улози милиционера Шемса, као и Бранко Ђурић Ђура који је тумачио лик Бадеминог љубавника Алије Гора. 

Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu
Снежана Богдановић, Уликс Фехмиу / Извор: АТА Images/Milan Марициц
}