Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кејт Бланчет препоручује 5 ОМИЉЕНИХ КЊИГА: "Муж ми је рекао да је прочитам пре него што УМРЕМ"

07.03.2024. 20:47
Пише:
Србија Данас
Kejt Blanšet
Кејт Бланшет / Извор: Фото: Matteo Chinellato / Shutterstock.com/Shutterstock

Двострука добитница Оскара има истанчан укус када су у питању филм, мода и књижевност.

Кејт Бланчет, аустралијска глумица и власница два Оскара, воли у слободно време да чита. Глумица позната по свом богатом вокабулару и великом таленту добила је надимак Кејт Велика и сматра се једном од најбољих глумица данашњице. 

Ова педесетчетворогодишњакиња има прилично добар инстинкт када је у питању избор улога а посебно је позната по тумачењу ликова које карактерише сирова рањивост. Сценарио није одлучујући фактор када прихвата улогу. Напротив, како је истакла: "Када бирам филмове због сценарија, обично не испадну добри. Разговор с редитељем ми је најважнија ствар."

Поред тога, чини се да глумица има истанчан укус када бира књиге за читање. Како Бланчетова сама истиче, доста чита, те се њен избор омиљених књига временом доста мењао. Једном приликом је одабрала 5 наслова који су извшили највећи утицај на њу. За сваку књигу дала је кратку импресију.

Филм из 2024. избио на прво место ИМДБ листе најбољих филмова свих времена: Престигао "Бекство из Шошенка"Dina

Филм из 2024. избио на прво место ИМДБ листе најбољих филмова свих времена: Престигао "Бекство из Шошенка"

Ово су 10 НАЈПЛАЋЕНИЈИХ глумаца Холивуда: На листи само две жене, а прво место је изненадило многеNajplaćeniji glumac

Ово су 10 НАЈПЛАЋЕНИЈИХ глумаца Холивуда: На листи само две жене, а прво место је изненадило многе

Снима се први српски филм у којем су ангажовани КООРДИНАТОРИ ИНТИМНОСТИ - огласили се и психолозиMilan Marić

Снима се први српски филм у којем су ангажовани КООРДИНАТОРИ ИНТИМНОСТИ - огласили се и психолози

1. "Значење бајки" - Бруно Бетелхајм

Књигу сам прочитала у школи глуме. Реч је о анализи из перспективе психолога о значењу и моћи бајки. Један пример који ми се урезао у памћење је свима добро позната метафора из бајки када дете улази у мрачну шуму. Бетелхајм истиче да структура оваквих прича представља искуство сваког детета у животу. На почетку смо јако уплашени у сусрету са новим, али на крају успевамо да стигнемо на другу страну. У животу се често можете осећати као да сте сувишни - посебно у данашње време, а нарочито радећи на филму – као да сте залутали у мрачну шуму. Овакве књиге потврђују моћ и неопходност приповедања.

Kejt Blanšet
Кејт Бланшет / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Фирст We Феаст

2.  "Истинита прича о Келијевој банди" -  Питер Кери

Кери је један од мојих омиљених писаца. Његова прва прочитана књига ми је била збирка кратких прича "Дебели човек у историји". Такође је написао "Оскара и Лусинду" - диван роман  - који је преточена у истоимени филм, где сам глумила. У "Истинитој причи о Келијевој банди" приповедачки глас је потпуно јединствен. Ми Аустралијанци добро знамо да је одметник Нед Кели обешен после чувеног обрачуна 1880. године. Кери је у овом роману успео да уђе у ум свог главног јунака на тако просветљујући и потресан начин. Нема ни трунке сентименталности и патетике у начину на који приповеда. Као глумица свесна сам колико је то тешко постићи.

3. "Нежна је ноћ" - Ф. С. Фицџералд

Мој супруг ми је поклонио овај роман са речима: "Немој да умреш а да ниси прочитала ову књигу". Често јој се враћам јер је у њој детаљно забележена унутрашња размишљања главног јунака Дика Дајвера као и његове тежње да спаси ментално нестабилну жену Никол. Дајверова бол је врло деструктивна, али и саморазумљива. Одабрала бих реч "крхкост" ако бих требала да га опишем роман у једном потезу. И даље сам задивљена лепотом Фицџералдовог стила и ванвременском причом о пропасти Дика и Никол.

Kejt Blanšet
Кејт Бланшет / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jimmy Kimmel Ливе

4. "Фос" - Патрик Вајт

Нобеловац Патрик Вајт је један од највећих аустралијских романописаца и драматичара. Роман "Фос" приповеда о Фосу, немачком истраживачу, и Лаури, младој жени из Сиднеја, који су се веома неспретно упознали у салону једног врелог поподнева. Фос креће на путовање преко Аустралије и пише јој серију писама, од којих већина никада не стиже до ње; истовремено, Лаура пише бројна писма Фосу, али ниједно не стиже до њега. Њих двоје се заљубљује једно у друго изражавајући себе кроз писма у малом, затвореном окружењу колонијалне Аустралије. Као читалац, налазите се у најинтимнијој позицији - упућени сте у мисли сваког од њих. Фос путује кроз централну Аустралију, коју ниједан белац није никада освојио. Са тог путовања се неће вратити. Ипак, током овог узалудног путовања, постаје све свеснији себе и све више се емотивно везује за ову жену коју никада више неће срести. Уједно и страшно и трагично и незаборавно.

5. "Тибетанска књига живота и смрти" - Согјал Ринпоће

Редовно читам ову књигу. Потпуно се идентификујем са једном од њених основних идеја - самоодговорношћу. Реч је о припреми за добар "одлазак" са овог света. Схватила сам да се, имајући дете, сваког дана суочавате са својом смртношћу док дете расте и развија се. Нажалост, сваки елемент нашег западњачког друштва негира постојање смрти. Не желимо да размишљамо о томе, што појачава страх од неминовног краја. Ова књига помаже да се преброди страх од смрти.

Са изутетком књиге Патрика Вајта "Фос", све остале књиге су преведене на српски језик, те их можете пронаћи у библиотекама или књижарама.

Србија данас/Т. М.