Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕЗАБОРАВНИ НАСТУПИ ЛЕГЕНДАРНИХ ИМЕНА глобалне клупске сцене: Апгрејд поново направио викенд за памћење!

19.09.2023. 20:48
Пише:
Србија Данас/ Маја Ђорђевић
Hangar
Хангар / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

Екипа портала Србија Данас целог лета пратила је велике музичке догађаје. Септембар месец пружио нам је доста сунчаних дана, те још увек имамо илузију да лето није готово. Лепо време измамило нас је и овог викенда на места са најбољим журкама у Београду, а сам викенд нам је почео у знаку добре забаве и сјајне музике - били смо гости "Апграде фестивала" и преносмо слегле утиске.

Апгрејд је настао из жеље да се достигне и помера врхунац клупске сцене у Београду. Више од деценије уигран тим организује догађаје током којих су угостили неке од највећих светских звезда, али и оне који ће тек то постати. Све љубитеље квалитетног звука је обрадовала вест да је Апгрејд викенд након COVID-a наставио да живи. Сада носи назив Апгрејд фестивал, али су многе ствари остале исте. Фестивал се међу пубиком котира високо, превасходно због избора извођача, али и због чињенице да се није тежило проширењу. Апгрејд је остао онај фестивал где се нећете тискати у гужви, али ћете поново срести људе које виђали и раније.

Строги организаторски тим састављен од врсних стручњака се и ове године потрудио да одабере само најбоље извођаче, али и да не пропусти прилику да афирмише младе Ђ-еве за које верују да ће постати велика светска имена. И имају оправдан разлог за то.

"СРБИ СУ АНГАЖОВАНА И ЛОЈАЛНА ПУБЛИКА!" Индира Панагото открила зашто посебно воли нашу земљу

"СРБИ СУ АНГАЖОВАНА И ЛОЈАЛНА ПУБЛИКА!" Индира Панагото открила зашто посебно воли нашу земљу

"НИКОЛА ЈОКИЋ НАМ ЈЕ ЈЕДАН ОД ОМИЉЕНИХ ИГРАЧА!" Софи Тукер долази на Егзит, не крију УЗБУЂЕЊЕ!

"НИКОЛА ЈОКИЋ НАМ ЈЕ ЈЕДАН ОД ОМИЉЕНИХ ИГРАЧА!" Софи Тукер долази на Егзит, не крију УЗБУЂЕЊЕ!

РАЗВОЈ "РАВЕ" КУЛТУРЕ У СРБИЈИ: Историја и еволуција савремене музичке индустрије

РАЗВОЈ "РАВЕ" КУЛТУРЕ У СРБИЈИ: Историја и еволуција савремене музичке индустрије

Првог дана фестивала (15, септембар) екипа портала Србија Данас  је стигла пред сам крај сета Матеја Русмира. Ако до сад нисте - упамтите ово име. Матеј је један од најмлађих продуцената и Ђ-ева домаће сцене. Студира дизајн звука на Факултету Драмских Уметности, резидент је познатог градског клуба (бивше кланице) а његова издања се врте у миксевима европских Ђ-ева. 

Hangar
Хангар / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

Матеј је био сјајна увертира за Саму Абдулхади, коју је публика жељно ишчекивала. Она је у Хангар донела карактеристичан интензивни техно проткан елементима специфичног емотивног спектра и бунта, или, како сама Сама’ каже: "Берлински техно, али доживљен на либански начин". :)

Sama Abdulhaldi
Сама Абдулхалди / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

Публика, али и ауторка овог текста била је презадовољна, позитивна енергија је куљала са свих страна. Било је предивно видети извођачицу како доминира миксетом. Сама’ је иначе"улетела" у свет музике након што је стала иза грамофона у палестинском граду Рамали, и за 60 минута колико је трајао сет, постала сензација. Са скро 10 милиона прегледа, видео је постао један од најгледанијих у историји Бојлер рума, а њена музика се брзо проширила широм света. 

Након Саме, миксету су преузеле  Др. Рубинстеин и Тијана Т б2б сетом којим је доминирао енергични техно. Нама је ово био трећи пут да слушамо Тијану Т ове године - и наравно, Тијане никад доста!

Hangar
Хангар / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

По узору на велике светске фестивале који се завршавају око поноћи, организатори теже да изместе сатницу, па је и прве и друге фестивалске вечери у оближњем Гастрошору организован "Препаре То Апграде" програм који је почињао већ у 20 часова. Српска публика је позната по томе што тек излази у време када се европљани враћају, али поздрављамо идеју о ранијем почетку!

Dj Curses
Dj Цурсес / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

За уводни сет главног програма друге фестивалске вечери била је задужена наша млада нада настањена у Лондону, Јохана. Након ње је миксету преузела енигматична фигура електронске музичке сцене која брише жанровске и сваке друге границе клупске културе - Ђ Цурсес (Луца Венезиа). Његов сет се вероватно најбоље може описати као спој панка, ране електронике и модерног ЕБМ-а, који се протеже кроз четири деценије андерграунд музике.

Hangar
Хангар / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

Уследио је наступ једног од најутицајнијих представника савременог техна Марсела Детмана, симбола берлинског клуба Berghain и издавачке куће Остгут Тон. Марсел је донео управо оно што је публика очекивала - тврд, прецизан техно.

Marcel Dettmann
Марцел Dettmann / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ

До 6 ујутру зидинама Хангара су одзвањале траке које је вртео Intestellar Функ,  Ђ и продуцент из Амстердама, који неуморно истражује границе клупске музике. Вођени егзотичним звуком и уз сјајну музику, дочекали смо свитање. 

Након пређених 60.000 корака (рачунајући и ђускање) смо схватили да је време да се крене кући и лагано приступи припреми за "Сникервил". Кога смо тамо срели и са киме смо тада разговарали, можете прочитати на порталу Србија Данас.

Hangar
Хангар / Извор: Фото: Србија Данас/МЂ