Skip to main content
Hangar

NEZABORAVNI NASTUPI LEGENDARNIH IMENA globalne klupske scene: Apgrejd ponovo napravio vikend za pamćenje!

Foto: Srbija Danas/MĐ
Ekipa portala Srbija Danas celog leta pratila je velike muzičke događaje. Septembar mesec pružio nam je dosta sunčanih dana, te još uvek imamo iluziju da leto nije gotovo. Lepo vreme izmamilo nas je i ovog vikenda na mesta sa najboljim žurkama u Beogradu, a sam vikend nam je počeo u znaku dobre zabave i sjajne muzike - bili smo gosti "Apgrade festivala" i prenosmo slegle utiske.

Apgrejd je nastao iz želje da se dostigne i pomera vrhunac klupske scene u Beogradu. Više od decenije uigran tim organizuje događaje tokom kojih su ugostili neke od najvećih svetskih zvezda, ali i one koji će tek to postati. Sve ljubitelje kvalitetnog zvuka je obradovala vest da je Apgrejd vikend nakon COVID-a nastavio da živi. Sada nosi naziv Apgrejd festival, ali su mnoge stvari ostale iste. Festival se među pubikom kotira visoko, prevashodno zbog izbora izvođača, ali i zbog činjenice da se nije težilo proširenju. Apgrejd je ostao onaj festival gde se nećete tiskati u gužvi, ali ćete ponovo sresti ljude koje viđali i ranije.

Strogi organizatorski tim sastavljen od vrsnih stručnjaka se i ove godine potrudio da odabere samo najbolje izvođače, ali i da ne propusti priliku da afirmiše mlade Dj-eve za koje veruju da će postati velika svetska imena. I imaju opravdan razlog za to.

"SRBI SU ANGAŽOVANA I LOJALNA PUBLIKA!" Indira Panagoto otkrila zašto posebno voli našu zemlju

"SRBI SU ANGAŽOVANA I LOJALNA PUBLIKA!" Indira Panagoto otkrila zašto posebno voli našu zemlju

"NIKOLA JOKIĆ NAM JE JEDAN OD OMILJENIH IGRAČA!" Sofi Tuker dolazi na Egzit, ne kriju UZBUĐENJE!

"NIKOLA JOKIĆ NAM JE JEDAN OD OMILJENIH IGRAČA!" Sofi Tuker dolazi na Egzit, ne kriju UZBUĐENJE!

RAZVOJ "RAVE" KULTURE U SRBIJI: Istorija i evolucija savremene muzičke industrije

RAZVOJ "RAVE" KULTURE U SRBIJI: Istorija i evolucija savremene muzičke industrije

Prvog dana festivala (15, septembar) ekipa portala Srbija Danas  je stigla pred sam kraj seta Mateja Rusmira. Ako do sad niste - upamtite ovo ime. Matej je jedan od najmlađih producenata i DJ-eva domaće scene. Studira dizajn zvuka na Fakultetu Dramskih Umetnosti, rezident je poznatog gradskog kluba (bivše klanice) a njegova izdanja se vrte u miksevima evropskih DJ-eva. 

Hangar
Foto: Srbija Danas/MĐ

Matej je bio sjajna uvertira za Samu Abdulhadi, koju je publika željno iščekivala. Ona je u Hangar donela karakterističan intenzivni tehno protkan elementima specifičnog emotivnog spektra i bunta, ili, kako sama Sama’ kaže: "Berlinski tehno, ali doživljen na libanski način". :)

Sama Abdulhaldi
Foto: Srbija Danas/MĐ

Publika, ali i autorka ovog teksta bila je prezadovoljna, pozitivna energija je kuljala sa svih strana. Bilo je predivno videti izvođačicu kako dominira miksetom. Sama’ je inače"uletela" u svet muzike nakon što je stala iza gramofona u palestinskom gradu Ramali, i za 60 minuta koliko je trajao set, postala senzacija. Sa skro 10 miliona pregleda, video je postao jedan od najgledanijih u istoriji Bojler ruma, a njena muzika se brzo proširila širom sveta. 

Nakon Same, miksetu su preuzele  Dr. Rubinstein i Tijana T b2b setom kojim je dominirao energični tehno. Nama je ovo bio treći put da slušamo Tijanu T ove godine - i naravno, Tijane nikad dosta!

Hangar
Foto: Srbija Danas/MĐ

Po uzoru na velike svetske festivale koji se završavaju oko ponoći, organizatori teže da izmeste satnicu, pa je i prve i druge festivalske večeri u obližnjem Gastrošoru organizovan "Prepare To Apgrade" program koji je počinjao već u 20 časova. Srpska publika je poznata po tome što tek izlazi u vreme kada se evropljani vraćaju, ali pozdravljamo ideju o ranijem početku!

Dj Curses
Foto: Srbija Danas/MĐ

Za uvodni set glavnog programa druge festivalske večeri bila je zadužena naša mlada nada nastanjena u Londonu, Johana. Nakon nje je miksetu preuzela enigmatična figura elektronske muzičke scene koja briše žanrovske i svake druge granice klupske kulture - Dj Curses (Luca Venezia). Njegov set se verovatno najbolje može opisati kao spoj panka, rane elektronike i modernog EBM-a, koji se proteže kroz četiri decenije andergraund muzike.

Hangar
Foto: Srbija Danas/MĐ

Usledio je nastup jednog od najuticajnijih predstavnika savremenog tehna Marsela Detmana, simbola berlinskog kluba Berghain i izdavačke kuće Ostgut Ton. Marsel je doneo upravo ono što je publika očekivala - tvrd, precizan tehno.

Marcel Dettmann
Foto: Srbija Danas/MĐ

Do 6 ujutru zidinama Hangara su odzvanjale trake koje je vrteo Intestellar Funk,  DJ i producent iz Amsterdama, koji neumorno istražuje granice klupske muzike. Vođeni egzotičnim zvukom i uz sjajnu muziku, dočekali smo svitanje. 

Nakon pređenih 60.000 koraka (računajući i đuskanje) smo shvatili da je vreme da se krene kući i lagano pristupi pripremi za "Snikervil". Koga smo tamo sreli i sa kime smo tada razgovarali, možete pročitati na portalu Srbija Danas.

Hangar
Foto: Srbija Danas/MĐ

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd