Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли знате ко је била "Косовка девојка" са слике Уроша Предића?

13.03.2024. 21:34
Пише:
Србија Данас/В.Ј.
Kosovka devojka
Косовка девојка / Извор: Фото: М.М./АТАИмагес

Једна од најлепших Београђанки тог времена.

Чувена слика "Косовка девојка" сликара Уроша Предића настала је 1919. године по наруџбини Кола српских сестара.

Као предложак за слику инспирисану народном епском песмом, Предићу је послужило истоимено дело хрватског сликара француског порекла Фреда Кикереца.

Отац Албаније, отац мађарског краља и турски Велики везир имају нешто заједничко - СРПСКО ПОРЕКЛОSrbi

Отац Албаније, отац мађарског краља и турски Велики везир имају нешто заједничко - СРПСКО ПОРЕКЛО

Српска принцеза у турској серији: Позната глумица тумачи чувену Мару Бранковић, а запевала је и на нашем језикуMara Branković

Српска принцеза у турској серији: Позната глумица тумачи чувену Мару Бранковић, а запевала је и на нашем језику

Волео је своје Ужице, а Ужичани му учинили неопростиво: У центру града избрисано последње сећање на знаменитог СрбинаLjuba Stojanović

Волео је своје Ужице, а Ужичани му учинили неопростиво: У центру града избрисано последње сећање на знаменитог Србина

На слици "Косовка девојка" Предић је приказао бојиште непосредно после Косовске битке 1389. године.

Kosovka devojka
Косовка девојка / Извор: Фото: М.М./АТАИмагес

Симболи "Косовке девојке"

Историјска композиција је смештена у летњи пејзаж, у зору, када се на небу рађа дан, а природа буди цветањем макова.

У првом плану слике је девојка која пружа помоћ рањеном српском јунаку Орловић Павлу, појећи га водом из златног путира. На њиховим лицима се виде озбиљност, патња, бол, али и нада у исто време.

Девојка је одевена у народну српску средњовековну одећу која је богато украшена везом. Златни путир из кога напаја јунака има необичан облик, док је други златни путир са платном на којем се виде обриси крви, постављен иза њених леђа.

Kosovka devojka
Косовка девојка / Извор: Фото: М.М./АТАИмагес

Слика је пуна симболике и детаља, који се могу различито тумачити и анализирати. Према предању, Орловић Павле је био син војводе Вука и потомак чувеног војводе Гргура Орловића, а његово име се везује за припадност витешком Реду змаја. 

Кроз његов насликани лик приказани су сви јунаци Косовског боја. Безимена девојка из народа симболише сачувану част отаџбине и продужетак живота.

Дело "Косовка девојка" није само приказ једне историјске сцене, већ је резултат жеље сликара Уроша Предића да на платну остави своје виђење дешавања на Косову пољу после боја. Њоме се посматрачу преносе и поруке не само везане за Косовски бој већ и за косовски феномен.

Kosovka devojka
Косовка девојка / Извор: Фото: М.М./АТАИмагес

Скица за дело је настала 1914. године и била је намењена Колу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе. Предића је вероватно инспирисала баш Косовка девојка јер је у њој видео "прву болничарку" из српског националног мита.

Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919. године.

Ко је права Косовка девојка?

Оно што мало људи зна јесте чињеница да је за лик Косовке девојке, Предић узео стварну особу - Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је слика настала била двадесетогодишњакиња. Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик.

По доступним информацијама, изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Кажу да је и у старости била прелепа.

Leposava Stanković
Лепосава Станковић / Извор: Фото: Facebook/Srpska уметност

Политка је 3. марта 1995. године пренела кратку вест под насловом "Умрла Косовка девојка".

- У Београду је, сасвим тихо, 2. марта изјутра, у 96. години умрла Лепосава Лулик, рођена Станковић, заувек овековечена као двадесетогодисњакиња на чувеном платну Уроша Предића "Косовка девојка".

Није познато да ли је витез Павле Орловић са слике постојао или је плод сликареве маште.

А шта пише у народној поезији?

Косовка девојка је главна личност у истоименој српској народној песми. Она је млада девојка која после боја на Косову лута по бојном пољу, поји и вида ране ратницима, тражећи вереника, кума и девера – Топлицу Милана, Милоша Обилића и Косанчић Ивана.

Најзад наилази на тешко рањеног ратника, по народној песми витеза Павла Орловића, и док њему помаже, он јој открива да су сва тројица јунака које тражи погинула у бици. Након исповести и Павле умире на њеним рукама.

По народном предању Косовка девојка је била Јелица – рођена сестра српског великаша Стевана Мусића, сестрића српског кнеза Лазара. У Јелицу се загледао Милан Топлица, побратим Милоша Обилића.

Песма "Косовка девојка" заједно са песмом "Смрт мајке Југовића" спада у најлепше косовске песме и добила је као алегорија за бригу, помоћ и љубав према ближима велику популарност у српском народу.

Где можете видети "Косовку девојку?

Након веома успешне реализације изложбе "Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности" у Галерији Матице српске, у нешто измењеном облику изложба је представљена у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду.

Изложба "Урош Предић. Достојанство свакидашњице", чији су аутори Снежана Мишић и Игор Борозан, настала је као резултат наставка вишедеценијске успешне сарадње Галерије Матице 

Посетиоци од 12. марта могу видети међу бројним Предићевим делима и "Косовку девојку".

Uroš Predić
Урош Предић / Извор: Фото: М.М./АТАИмагес

Србија Данас/В.Ј.